Dijital Göçebe Nedir, Dijital Göçebeler İçin En İyi Şehirler Nerelerdir?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Dijital Göçebe

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe kavramı ilk duyulduğunda çok yabancı gelebilir. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde gelişen teknolojinin de etkisiyle her alanda sınırlar ortadan kalktı. Artık insanlar iş ve eğitim gibi konular başta olmak üzere neredeyse hiçbir konuda belirli sınırlara bağlı olarak hareket etmiyorlar. Yazımız ile dijital göçebe anlamı, dijital göçebeler için en iyi şehirler ve dijital göçebe meslekleri gibi önemli konularda bilgi edinebilirsiniz.

Dijital Göçebe Anlamı

Dijital göçebe; fiziksel olarak herhangi bir yere bağlı olmadan sürdürülebilir iş modeli geliştirmeyi başarmış insanlara verilen isimdir. Bu noktada, aklınıza ilk olarak freelance çalışanlar gelebilir. Onlar da bu tanımına uyarlar ancak dijital göçebe olmak için freelance çalışma zorunluluğunun olmadığını söylemeliyiz. Türkiye’de de yeni yeni firmalar remote çalışmaya geçtiklerini duyurmaya başladılar. Türkiye’nin en büyük holdingi olan Koç Holding 35 bin çalışanı için remote çalışma yöntemini kalıcı hale getirdi. Pinterest 90 milyon $ tazminat ödeyerek ofis sözleşmesini fesh etti ve uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdi. Bunun gibi yurt içi ve yurt dışındaki birçok firma çalışanlarının uzaktan çalışmasına imkan veriyor. Dünyanın farklı yerlerinden çalışan bu kişiler de dijital göçebe olma şansını yakalıyorlar.

Dijital göçebe olarak adlandırdığımız kişilerin fiziksel olarak herhangi bir yere bağlı olmadan çalıştığını söylemeliyiz. Belirli bir mesaisi bulunur. Zaman ve mekan bağımsız çalışması da mümkündür. Koronavirüs dolayısıyla uzaktan çalışmanın yaygınlaştığını söylemeliyiz. Google, Apple, Facebook gibi dünyaca ünlü şirketlerde dahi bahsettiğimiz çalışma yöntemi benimsenmektedir.

Dijital Göçebe İşleri, Meslekleri

Dijital göçebe olarak çalışmak; takdir edersiniz ki her meslek için uygun değil! Örneğin, bir aşçı ya da garson çalıştığı yerden çok uzakta ve bağımsız bir şekilde işini yapamaz. Ancak, dijital göçebe meslekleri de bir hayli fazla! Yazı yazmak, resim yapmak, çeviri yapmak, tasarım yapmak, kod yazmak, dijital pazarlama sürecini yönetmek, proje yapmak ve yönetmek, fotoğrafçılık yapmak, öğretmenlik yapmak, ürün geliştirmek; dijital göçebe işleri arasında bulunur. Bilhassa beyaz yakalı olarak adlandırdığımız kesimin yapmış olduğu işlerin buna uygun olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra, eğitim dünyasının da bu şekilde çalışmaya müsait olduğunu ifade etmek gerekir.

Dijital göçebe kavramı; her geçen gün daha da önemli hale geliyor. İnternet teknolojileri sayesinde dünyamız çok farklı bir pozisyona erişti. Bu yüzden, insanlar, zaman ve mekandan bağımsız olarak çalışma şansına ulaşıyor diyebiliriz. Fizyoterapist, öğretmen ve radyolog gibi çok farklı özelliklere sahip üç mesleğin temsilcilerinin de dijital göçebe olarak çalışması mümkün! İletişim kanallarının olduğu her yerde çalışabilmek ciddi bir avantajdır.

Dijital göçebe olarak çalışmak için sahip olmanız gereken tek şey internet ve bilgisayar! Bunun yanı sıra, akıllı telefonun da son derece gerekli olduğunu söyleyebiliriz. Hareket halinde olan her şeye erişim ve yönetme imkanını da akıllı telefonlar sağlıyor.

Dijital Göçebeler İçin En İyi Şehirler

Dünyayı gezme fırsatı, istenilen yerden çalışma özgürlüğü, yeni yerler görme ve yeni insanlar tanıma şansı, daha iyi hayat standartlarına erişme, yeni yetenekler ve hobiler edinme şansı; dijital göçebe olarak çalışmanın sunmuş olduğu avantajlar arasında yer alıyor. Bu şekilde çalışmanın ciddi bir dezavantajı bulunmuyor.

Dijital göçebe kavramı ile ilgili olarak merak edilen bir diğer husus ise dijital göçebelik için en iyi şehirler! Bu konuda, yapılan birçok araştırma var. The Independent Türkçe tarafından yapılan habere göre dijital göçebelik için en iyi şehirler listesinin ilk sırasında Estonya’nın başkenti Tallinn yer alıyor. Kısa süre önce yeni vize uygulamasına geçen Estonya; kendi ülkesinde çalışmak isteyenlere bir yıla kadar Tallinn’de çalışma şansı sunuyor. Estonya dijital göçebe vizesi alma şartları makalemizde detaylı olarak başvuru şartları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

İstanbul; dijital göçebeler için en iyi şehirler listesinde 13.sırada bulunuyor. 50 farklı şehrin olduğu listede İstanbul da iyi bir sıralamaya sahip! Kültürel çeşitliliği, zengin tarihi, avantajlı coğrafi konumu, yaşam standartlarının yüksekliği gibi etmenlerin İstanbul’u diğer şehirlerin önüne geçirdiğini söyleyebiliriz. Listenin ikinci sırasında ise Gürcistan’ın başkenti Tiflis bulunuyor. Sırbistan’ın başkenti Belgrad üçüncü sırada yer alırken Endonezya’nın Bali Adası dördüncü sırada oluşuyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Listedeki diğer şehirlere göz atmak gerekirse;

5- Tayland – Chiang Mai

6- Almanya – Berlin

7- Singapur

8- Arjantin – Buenos Aires

9- Vietnam – Hanoi

10- Slovenya – Ljubljana

Sonuç olarak, ilerleyen yıllarda laptoplu gezgin kavramının daha yaygın hale geleceğini söyleyebiliriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir