Scrum Nedir, Kullanım Amaçları Nelerdir?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Scrum

Koronavirüs sebebiyle evden çalışmanın her geçen gün daha da popüler olduğunu söyleyebiliriz. İşlerin verimliliğini artırmak için scrum nedir sorusuna cevap arayanların sayısı bir hayli fazla!

Scrum; herhangi bir uygulamanın geliştirme yöntemi olarak özetlenebilir. Yazılım geliştirme üzerine çalışmalar yapan kişiler için Scrum son derece önemli bir kavramdır. Modern bir sistem geliştirmek adına faydalı bir süreci ifade eder. Hedef geliştirmeye yönelik olarak özellikleri bünyesinde taşıyan gözlemcinin geliştirmeci bir yapıya sahip olması sağlanır. Buna ek olarak, tekrara dayalı bir altyapı hedeflenir. Uygulama geliştirme söz konusu olduğunda tüm aşamaların planlı bir şekilde yürütülmesini sağlamak mümkün olmayabilir. Karmaşık düzeni azaltma noktasında Scrum önemli bir kavram olarak öne çıkar.

Scrum Nedir
Scrum nedir

Scrum Ne Amaçla Kullanılır?

2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde sıklıkla kullanılan Agile frameworklerden birisi Scrum olmaktadır. Scrum ile karmaşık ürünler ve sistemler geliştirmek mümkün hale gelir. Hem ürün geliştirme hem de diğer bilgi çalışmalarını yönetmek adına kullanılan Scrum; bir süreç frameworkü olarak özetlenebilir.

Scrum; rugby sporuna ait bir terim olsa da proje yönetimi alanında farklı şeyler ifade eder. Projeyi gerçekleştirmek adına ekipte bulunan kişilerin projeyle ilgili olarak ne kadar ileri gittikleri, başarılı oldukları, bir sonraki adımda neler yapmayı planladıkları, gelecekte hangi zorluklarla karşılaşma riski altında oldukları gibi hususlar hakkında bir araya geldikleri toplantıların Scrum tanımı içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bu toplantılar kısa sürelidir. Proje yönetimi adına konsantre toplantılar olduğunu ifade edebiliriz. Scrum; birtakım değerlere ve prensiplere sahiptir.

Scrum Değerleri Nelerdir?

  • Odaklanma: Ekip üyelerinin her birisi işlerine ve takımlarının hedeflerine odaklanmış vaziyettedir.
  • Açıklık: Ekip üyelerinin proje yönetimine dair her konuda fikir alışverişine ve farklı düşüncelere açık olması şarttır.
  • Taahhüt: Proje yönetimi içerisinde yer alan ekip üyelerinin her biri; kişisel olarak hedeflerine ulaşmayı taahhüt etmektedir.
  • Cesaret: Ekip üyeleri; doğru sonuç almak adına gereken her şeyi yapar. Geri adım atmayı asla kabul etmez.
  • Saygı: Ekip üyelerinin her birisi; hem yapmış oldukları işe hem de birbirlerine karşı saygılıdır.
Scrum Ne Amaçla Kullanılır?
Scrum ne amaçla kullanılır?

Scrum Prensipleri Nelerdir?

  • Şeffaflık: Ekip üyelerinin proje yönetimine dair her detayı bilmesi şarttır. Ekibin daha başarılı olmasını engelleyen sorunlar mutlaka bilinmelidir.
  • Adaptasyon: Yapılan iş sürekli olarak takip edilmelidir. Bu sayede, yolunda gitmeyen hususlara karşı önlem alınır.
  • Düzenli Takip: İşlerin yolunda gidip gitmediğini anlamak adına günlük Scrum toplantısı ve sprint gözden geçirme toplantısı yapılır.

Scrum Master Nedir?

Agile yazılım geliştirme çatılarının başında gelen Scrum bünyesinde üç farklı rol bulunur.

  • Scrum Master (Scrum Ustası)
  • Product Owner (Ürün Sahibi)
  • Development Team (Geliştirme Takımı)

Scrum Master nedir sorusuna verilecek cevap ise bu noktada önem taşıyor! Scrum Master; proje yönetimi ekibinin hizmetkar lideridir. Ancak, yöneticiden ziyade lider olduklarını söyleyebiliriz. Bir başka deyişle, Scrum’ı çok iyi bilirler. Ekip tarafından üretilen değeri en üst seviyeye çıkarmak adına gerekli olan tüm işlemler konusunda ekibe yol gösteren, rehberlik eden ve yardımcı olan kişi; Scrum Master nedir sorusuna verilecek cevaptır. Ancak, Scrum Master; gönüllülük esasıyla belirlenir. Ekip üyelerinin oyları veya fikirleriyle kimin Scrum Master olacağına karar verilir.

Scrum Master; geliştirme takımına hizmet eder. Aynı zamanda, ürün sahibine de hizmet eder. Takım içerisindeki dengeyi ve üyeler arasında uyumu sağlar. İletişimi arttırmak adına çaba gösterir. Agile Scrum konularında takımın daha iyi olması adına faaliyetlerde bulunur. Scrum Master; ekibin güvenilir bir ortamda çalıştığından emin olmalıdır. Buna ek olarak, gerekli olduğu takdirde ekip üyelerine bireysel koçluk yapabilmelidir. Aynı zamanda, ürün sahibinin iş listesini olması gerektiği gibi organize edebilmesi adına da çalışmalar yapar.

Scrum Master; proje yönetimi için çalışan ekip dışında tüm departmanlar için de hizmetkar lider olan kişidir. Yukarıda bahsettiğimiz Scrum’un değerlerini ve prensiplerini organizasyona yaymak adına faaliyette bulunur. Son olarak, değişime de liderlik ettiklerini söylemeliyiz. Scrum Master olabilmek için hem lider ruhu taşımak hem de bilgi sahibi olmak şarttır. Sertifikalı Scrum Master olmak istiyorsanız bu adresten detaylı bilgi alabilirsiniz. Bir diğer zaman ve proje yönetimi tekniklerinden Kanban Tekniği‘ni anlattığımız yazıya da göz atmanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir