Günümüz teknolojisinde önemli bir yer tutan kodlama ve kodlama eğitimi artık gelecekte de çok sayıda mesleğin oluşmasına ve gelişmesine büyük ölçüde etki etmektedir. Özelilkle erken yaşlarda alınacak bir eğitim ile ilerleyen dönemlerde programlama alanında daha yetkin bireyler yetiştirilebilir. Aktif olarak kodlama teknolojileri birçok meslek alanında istihdam sağlamaktadır. Bundan dolayı kodlama eğitimlerine olan ilgi artmaktadır. Bu yazımızda kodlamanın ve programlama eğitimi almanın önemine değineceğiz.
Kodlama nedir?
Kodlama bilgisayar bilimlerinde ilk adımın atılmasını sağlayan ve yazılımların oluşturulmasına yarayan bir araçtır. Bilgisayarlara yaptırmak istediğimiz işleri belirli komutlar ile kod yazarak düzenli ve hızlı şekilde gerçekleştirmemizi sağlar. Günümüzde özellikle bilgi ve iletişim materyallerinin ortaya çıkarılmasındaki yazılımların hepsi kodlama ile gerçekleşmektedir. Kısacası kodlama yazılımlar üretmeye , iş yüklerini makinalar ve bilgisayarlar ile zaman, performans ve maliyet açısından en aza indirgememizi sağlayan düzenli komutlar bütünüdür. Bu düzenli kod yığınlarına da programlama dilleri denilmektedir.
Programlama dilleri aralarında söz dizimleri ve teknolojilere adaptasyon biçimleri ile birbirinden ayrılmaktadır.
- Python
- C
- Php
- Ruby
- C#
- Javascirpt
gibi diller buna birkaç örnektir.
Farklı amaçlar için kullanılan bu diller aslında aynı algoritmik sorunları farklı kod yapılarıyla çözebilmek için ortaya çıkarılmışlardır.
Aşağıda 2020 yılında en çok kullanılan programlama dillerinin analizi verilmiştir.
Programlama eğitimi ve yazılım öğrenme
Kodlama özellikle teknoloji yatırımı yapan ülkeler için yeni bir okuryazarlık alanı oluşturmuştur. Sonuç olarak önemli derecede vasıflı personel ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Yüksek oranlarda istihdam sağlayan bir alan haline gelmiştir. Peki kodlama öğrenme ne gibi faydalar sağlamakta ve öğrenme sürecinin farklılıkları nelerdir.
Aslında öğrenme kavramının tüm kuralları kodlama okuma ve yazma alanı içnde geçerli görülmektedir.Programlama eğitimi almak için küçük yaşlarda algoritma mantığının öğrenilmesi ve dijital okuryazarlık kazanımı, gelecekteki meslek oluşum ve gelişimlerinde kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanıdan sistematik ve çözüm odaklı düşünme, durum ve sistem tasarımı yapma, kurgulama, düşünebilme becerileri ve insan davranışlarının analizlenmesi üzerinde de oldukça etkili bir kazanım sağlamaktadır. Bu nedenle aslında tüm alanlarda ve sosyal yaşamda sağladığı fayda açısından programlama eğitimi çocuklar için önemli görülmektedir.
Yine de belli bir süre sonra hala kodlama eğitimi almak ve yazılım alanında bir meslek edinmek istiyorsak sorun değil!
Belli bir matematik ve algoritma altyapısı sağlanmışsa ve güven endişesi yoksa her yaşta alınabilecek bir eğitim ve kodlama teknolojilerine adapte olma süreci oluşturulabilir.
Kodlama eğitimi nedir?
Kodlama eğitimi sadece mesleki anlamda değil yaşantımızın bir çok alanında bizlere fayda sağlamakta ve farklılıklar kazandırmaktadır. Programlama eğitimi almak için belli oranda matematiksel düşnme ve çözümleme yapmak yeterlidir.
Eğer yazılım alanda çocuklarımıza kodlama eğitimi aldırmak ya da kendimiz bu eğitimi almak istiyorsak geçmişe oranla daha avantajlı fırsatlardan yararlanabiliriz. Özeliikle günümüzde kullanımı artan Udemy, Youtube , CodeAcademy, W3School, MIT OpenCourse, Github vb ücretli ve ücretsiz pek çok kaynağa sadece internet ile erişebiliriz. Bunların yanında yazılım kamplarına, kod akademilerine, seminerlere ve staj yapılabilecek startup firmalarına erişerek kodlama dilleri eğitimleri alabilirsiniz.
Kodlama eğitiminde yöntemler
Çocuk ve yetişkinler için kodlama eğitimi almak üzere oluşturulmuş oldukça fazla kodlama ve yazılım platformu bulunmaktadır. Önerilen ilk yöntemlerden biri çocuklar için eğlenceli bir eğitim tarzı oluşturulmasıdır. Bunun için robotik kodlama, yapay zeka vb alanlarda eğitim kampları bulunmaktadır. Bu şekilde diğer çocuklarla beraber hem eğlenceli hemde faydalı bir yöntem sağlanabilir. Kolayca kodlama dilleri öğrenilebilir.