Mavi okyanus stratejisi nedir? Rekabetsiz pazar alanı nasıl oluşturulur?

Günümüzde hemen herkesin farkında olsun olmasın içinde yer aldığı bir pazarlama- satış alanı ve buna odaklı olarak gelişen bir rekabet vardır. Peki bu rekabete odaklı gelişen stratejiler nelerdir? Mavi Okyanus ve Kızıl Okyanus Stratejileri nedir?

Mavi ve kızıl okyanus stratejisi nedir?

Yaşanılan endüstriyel rekabet içerisinde markalar pazarlama alanlarında rekabet içinde oldukları firmaları alt etmek için çeşitli stratejiler geliştirmektedirler. Mavi ve kızıl okyanus stratejileri bu amaçla oluşturulmuştur.

Mavi Okyanus Stratejisi; Chan Kim ve Renee Mauborgne tarafından 2005 yılında oluşturulmuştur ve dönemi içerisinde özellikle satış-pazarlama alanlarında ciddi ses getirmiştir.

Teorinin amacı satış- pazarlama alanlarının içinde bulunduğu rekabet ortamından sıyrılması ve kendine yeni bir pazar yeri oluşturulması olarak özetlenebilir.

Kızıl Okyanus Stratejisi ise mevcut rekabetçi pazar ortamlarında üst düzey firmaların öne çıkmalarını sağlamaktadır.

Özetle mavi okyanus stratejisi kendine sıfırdan bir pazar inşa ederken, kızıl okyanus stratejisinde mevcut pazara hakimiyet kurmak amaçlanmaktadır.

Mavi ve kızıl okyanus stratejisi nedir?
Mavi ve kızıl okyanus stratejisi nedir?

Mavi okyanus stratejisi nasıl ortaya çıkmıştır?

Günümüzdeki endüstri alanlarının geneline bakıldığında kuralları ve sınırları uzun yıllar öncesinde belirlenmiş ve kabul edilmiş olduğu görülmektedir.

Bu kabul görmüş kurallara baktığımızda ise rekabetin çok olduğu kar ve büyümenin azaldığı bunların Kızıl Okyanus Teorisine hizmet ettiğini görmekteyiz.

Bununla birlikte hali hazırda hizmete açılmamış pazarlama alanlarında, talep oluşturma, girişime uygun bir pazar oluşturma çabası birer Mavi okyanus stratejisidir.

Pazarlama-satış alanında markaların ve şirketlerin devam ettirdiği rekabete karşı duyarsızdırlar zira yeni pazarların kuralları belirlenmeyi beklemektedir.

Mavi okyanus stratejisinin prensipleri nelerdir ?

  • Pazardaki rekabetin anlamsızlaştırılmasıdır
  • Endüstriyel sınırlar belirlenmemiştir
  • Belirlenmemiş pazar alanları mevcuttur
  • Amaç farklılık oluşturmaktır
  • Azalt, Yok Et ve Yarat basamakları vardır
  • Rakiplerden uzaklaşma üzerine gidilme mevcuttur
  • Müşteri değerini artırma vardır
  • Yeni fikirler ortaya atma şeklinde ilerletilmelidir

Azalt, yarat, yok et, yükselt stratejisi nedir?

Azalt: Şirket içerisinde bulunan hangi kuralları standartlar altına çekebilirsiniz?

Örneğin; perakende marketlerin belirlemiş olduğu kurallara göre müşteri hizmetleriyle ilgilenmemek, ürünlerin kalitesini düşürmek, personel kalitesinin önemsenmemesi ve mağaza içerisindeki düzen ve temizliğin arka plana atılması gibi.

Yarat: Teorinin bizlere hali hazırda sunmadığı yararları nelerdir?

Örneğin; Müşterilerin sıcak bulduğu mahalle konseptleri ve toptan alışveriş fiyatına gelecek perakende satışların yapılması ile uygunluk sağlamak.

Yok Et: Kesin olarak kabul gören özelliklerden hangisinden vazgeçebiliriz?

Örneğin; bir çok perakende marketin yapmış olduğu müşteri servislerini kaldırmak ya da belli bir tutarın üzerinde alışveriş yapan müşterilere servis sunulması, kendilerine özel kullanılan kartlara yapılan indirimlerin kaldırılması gibi.

Yükselt: Belirlenmiş ve kabul görmüş kuralların üzerine neler koyabiliriz?

Örneğin; mağaza sayısında artışa gidilmesi ülkenin birçok yerine şubeler açılması, markaya yönelik üretilen özel ürünlerin çoğaltılmasını örnek verebiliriz.

Buna bakıldığında hemen herkesin aşina olduğu büyük perakende markaları bu kuralı çokça uygulamaktadır. Ardından gelen markaların yükselmesine ve yeni alanların kurulmasına öncülük eden market zincirlerini örnek olarak verebiliriz.

Mavi okyanus stratejisinin en önemli kuralı azalt, yarat, yok et, yükselt nedir?
Mavi okyanus stratejisinin en önemli kuralı azalt, yarat, yok et, yükselt nedir?

Günümüzde mavi okyanus stratejisi ne durumda?

Strateji kavramları ve yöntemleri hayatımıza yeni girmemiş aksine pazar alanlarının geçmişinin ve içinde bulunduğumuz dönemin bir özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Günümüze bakıldığında ise mavi okyanus stratejisi elde edilecek karlı bir büyüme fırsatıdır. İhtiyaç oluşturarak kendi talebini oluşturmakla birlikte pazara yenilik katmaktadır. İlk olmak çoğu zaman sizi pazarın hakimi haline getirecektir. Bu yüzden mavi okyanus stratejisi, kızıl okyanus stratejisine göre daha güvenli bir liman olarak görülmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir