Tiktok Pazarlaması Nasıl Olmalıdır? Markalar Tiktokta Neden Yer Almalı?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Markaların TikTok pazarlaması nasıl olmalıdır?

Tiktok pazarlaması son zamanlarda TikTok uygulamasının popülerleşmesiyle birlikte giderek popülerlik kazanmaktadır. Tiktok uygulaması; günlük aktif olan kullanıcı sayısı ve ortalama olarak uygulama üzerinde zaman geçirme süresi değerlendirildiğinde en çok tercih edilenler arasında bulunmaktadır. Buna rağmen; hali hazırda uygulamayı oldukça gereksiz gören, kullandığı mobil cihazında uygulamaya yer vermeyen ve kullanımının vakit kaybından ibaret olduğunu savunan bir kitle de bulunmaktadır. Bu kullanıcıların sayısı ise göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Ancak bu kişilerin farkında olmadan TikTok videoları izlediklerini de söylemek mümkündür çünkü artık hemen hemen tüm sosyal medya platformlarında TikTok videoları yer almakta. Akıllarda ise tek bir soru bulunmaktadır. “Biz biraz önce ne izledim?”

Diğer sosyal medya platformları üzerinde veya bulunulan ortamlarda başka birisinin adına utanma duygusu yaşama açıklamaları ile gündemdedir daha çok TikTok. Çünkü bu platform, kullanıcı konumundaki kişilerin sosyal medya sistemi üzerine inşa edilen sevimli halinden bir tık farklıdır. Bu platformda insanlar diğer sosyal medya mecralardaki gibi spor videoları çekmemekte, mükemmel filtreler kullanarak öz çekim yapmamakta veya hiç kimsenin evinde olmayan malzemeleri kullanarak farklı içecekler hazırlamamakta. Göz alıcı, şaşalı, abartılı etkinlikler veya bunların yapıldığı sosyal ortamlar söz konusu bile değil. Beğenilme düşüncesi bir kaygı halinde olmaktan tamamen uzak. Buradaki tek amaç eğlence… Şimdilik tabi!

Tiktok pazarlama nedir?
Tiktok reklamları ile satışlarınızı artırın.

Bütün bunlardan yola çıkılır ise bu noktada akıllara takılması gereken en önemli konu hedef kitle mantığı oluyor. Çünkü TikTok’da herhangi bir ürünü satın almaya niyeti olan, maddi açıdan da manevi açıdan da alım gücü yüksek nitelikte olan kullanıcılar yok.

Markaların TikTok pazarlaması yapmadan önce cevabını mutlaka bulması gereken iki önemli soru var. Bunlardan birincisi “Tiktok isimli uygulamada hedef kitlemizi bulabilir miyiz?”, ikincisi ise “Sunduğum hizmet ya da önerdiğim ürün TikTok uygulamasındaki kullanıcılara yönelik mi?”

Verilen cevapların hayır ise bu sosyal medya mecrasının kullanılmasında ilgili marka açısından herhangi bir yarar da bulunmuyor demektir.

Markaların Tiktok pazarlaması içerikleri nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir?

Markanızın ürettiği veya desteklediği ürünün TikTok kullanıcılarının yani TikTok’daki kitlenin ilgileneceği bir ürün olduğuna karar verdiniz. Sonrasında tasarım odaklı düşünme yaklaşımı yani design thinkingi de kullanarak düşünüp planını yapabilirsiniz.

İşe TikTok uygulamasını kullanmakta olduğunuz mobil cihaza indirip, insanlar arasında hangi tasarımların ve hashtag adı verilen etiketlerin neler olduğuna göz atmakla başlamakta fayda vardır. Call to action olarak tabir edilen ve kişileri sürekli olarak hareketli olmaya, yaratıcılığa ve de alternatifli fikirler sunmaya yönlendiren bir mecra olduğunu fark etmeniz ise uzun zaman almayacaktır. Genellikle TikTok üzerinde paylaşılan gönderiler eğlenceli ve yaratıcı nitelikteki içeriklerdir.

Öncelikle burada Instagram, Facebook, Twitter ve benzeri sosyal mecralarda olduğu gibi gönderi paylaşamayacağınızı unutmadan hareket etmelisiniz. Yapmanız gereken şey ise yalnızca hedef kitleye ayak uydurmak ve reklamınızı hazırlarken kullacağınız background yani arka plan müziğine bile maksimum seviyede özen göstermek…

Ülkemizde TikTok uygulaması firmalar tarafından sık ve yaygın bir şekilde kullanılmıyor. Ancak bir çok firma içerisinden Redbull markası oldukça dikkat çekiyor. Bu markanın oldukça çok sayıda takipçisi mevcut ve paylaşımlarını içinde bulunulan lockdown mantığına yani karantinaya göre yapıyor. Etiketlemelerini en çok tercih edilen hashtagleri kullanarak oluşturuyor, böylelikle bütün kullanıcıların karşılarına çıkarak sayfalarında yer alıyor ve bu arada ürün desteklemesini de asla es geçmiyor.

Tiktok reklam verme nasıl yapılır?
Tiktok ads ile influencer marketing kullanımı.

TikTok reklamları nasıl oluşturulur? TikTok’da nasıl reklam verilir?

TikTok uygulaması üzerinde reklam oluşturabilmek amacı ile öncelikli olarak TikTok Ads adı verilen sayfa üzerinden rezervasyon işleminin “create and ad” yani “tasarla ve reklamla” mantığı yapılıp tamamlanması gerekmekte. Sonrasında ise Türkiye’nin TikTok pazarlaması için freklam distribütörü olan Genart Medya sayesinde, yapıp tasarladığınız reklamlarınızı paylaşmaya başlayabilirsiniz. Yani bu sayfada Facebook Business veya Google Ads gibi diğer platformlarda olduğu gibi direkt olarak bir hesap oluşturulduktan sonra fatura bilgilerinin girilmesini takiben reklam yapmaya başlamak imkansız.

Kullanılacak olan bu panel üzerinde ise 5 farklı şekilde reklam modeli bulunmakta… Bunlar;

  1. Özet akışı reklamları
  2. İçerik oluşturucu ortaklığı
  3. Üstten görünüm
  4. Hashtag mücadelesi
  5. Markalı filtre şeklinde ifade ediliyor.

Küresel çaptaki şirketler TikTok’u kullanıyor mu? Markaların TikTok pazarlama örnekleri nelerdir?

Dünya üzerinde TikTok uygulamasının bu hızlı yükselişi, markaların TikTok pazarlaması noktasında da tetikleyici olmuştur. Örneğin herkes tarafından oldukça iyi bilinen dünya devi basketbol markası NBA’i ele alalım. NBA, TikTok uygulaması üzerinde 5 milyondan fazla takipçiye sahip. Buna ek olarak diğer sosyal medya hesaplarında uyguladığı stratejiden daha farklı şekilde hareket ediyor TikTok üzerinde.

Mesela Instagram hesabında olduğunun aksine basketbol maçlarına yer vermiyor, verse de daha az veriyor. Daha çok maçlardan önce sporcuların ısınma anlarını, antrenmanlarını, eğlenceli ve keyifli anlarını, diyaloglarını hatta maskotlarının komik görüntülerini de paylaşıyor. Bu strateji ile ilerlerken, insanların merak duygusunu ateşleyerek diğer platformlarda da kendilerini takip etmelerini sağlıyor aslında.

Tiktok influencer marketing nedir?
Tiktok influencer marketing rehberi.

Tiktok influencer marketing nedir? İşe yarar mı?

Tiktok platformu üzerinde doğrudan verilen reklamlara ek olarak bir çok farklı marka, firmalarının kampanya süreçlerini başarılı bir şekilde sürdürmek ve milyonlarca sayıdaki kullanıcının ekranına düşebilmek için influencer marketing denen etkileyici pazarlama yöntemlerini kullanıyor. Bu noktada da devreye fenomen veya ünlü olan kişiler giriyor tabi.

Tiktok’da bulunan içerik oluşturucu pazarı sayesinde, firmaların ya da markaların gerçek performans verilerine dayalı olarak iş ortakları bulunması mümkün hale geliyor. Bununla birlikte de tanıtımlar kolaylaşıyor ve kampanyalar aktif hale getirilerek maksimum düzeyde verim alınmaya çalışılıyor. Bu sistem henüz Instagram’da olduğu kadar test edilememiş ve denenmemiş halde fakat dönüşüm araçlarının hızlı gelişimi, veri içgörüleri gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda asla küçümsenmemesi gerekiyor.

Markaların pazarlamasında TikTok etkisi nedir?
Pazarlamada tiktok etkisi.

Markaların pazarlamasında neden TikTok?

Çünkü TikTok uygulaması ile;

  • Video pazarlama açısından doğru hedef kitlenin belirlenmesini oldukça kolay kılar.
  • Özgün içeriklerin oluşturulması şarttır, aksi taktirde başarı beklenmemelidir.
  • Analiz etmek mümkündür.
  • Stratejinizi belirlemenizde önemli bir rolü vardır.
  • Yapay değil, aksine organik bir takipçi kitlesi oluşturulmasını mümkün hale getirir.
Tiktok algoritması nasıl işliyor?

Markaların Tiktok pazarlamasında algoritma nasıl işlemektedir?

Tiktok uygulamasını kullanan kişilerin ekranları üzerinde görünen videoları seçen algoritma sisteminin 3 çeşitte farklı yöntemi bulunmaktadır.

  • Video bilgileri

Videoların alt bilgilerinden yapılan gruplandırmadır. Yani metin içerisinde yazan kelimeler, içerikte kullanılan şarkılar, sesler, etiket kullanımı gibi faktörler bu algoritma yönteminin temelini oluşturuyor. 

  • Kullanıcı etkileşimleri

Uygulamayı kullanan ve gönderileri beğenip takip eden kişilerin video serilerini dikkate alıyor. Ayrıca mesajlar, yorumlar, beğenmeler vesaire gibi noktaları da göz önünde bulundurduğunu söylemek mümkün. İlgili hesap ile benzerlik gösteren ve ilgili hesapları takip eden kişileri yani hedef kitleyi belirleyip hafızaya alarak avatar adı ile bilinen profilleri oluşturuyor. Ardından ise doğru kişi tespitine istinaden video önermeleri sunuyor.

  • Cihaz ve hesap ayarları

Uygulama esnasında kullanılan cihazların hangi ülkelerde kullanıldığı ve kullanım dili, hedef kitlenin belirlenmesinde oldukça önemli bir faktör. Bunlara bağlı olarak video önermeleri sistem tarafından otomatik olarak oluşturuluyor.

Özetle, Tiktok pazarlamasında bütçeyi doğru kullanmak için öncelikle TikTok algoritmasını iyi anlamak gerekiyor. Bunun yanında iyi analiz edilmiş bir pazar segmentasyonuna sahip olmak da gerekiyor. Tiktok reklam hesabı oluşturmak için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir