Estonya Dijital Göçebe Vizesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler!


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Estonya Dijital Göçebe Vizesi

Estonya uzaktan çalışanlar ve freelancerlar için dijital göçebe vizesi verdiğini duyurdu.

Dijital Göçebe Nedir?
Dijital göçebe nedir?

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe kavramı; her geçen gün daha çok popüler oluyor! İnsanlar, belirli bir yere ve zamana bağlı kalmadan çalışarak para kazanmak istiyorlar. Sabahın erken saatlerinde uyanarak çalışmak adına sabit bir adrese gitmek istemiyorlar. Freelance çalışmak son derece yaygın! Ancak, freelance çalışmanın da ötesine geçen bir kavram olan dijital göçebelik insanların iş hayatına dair tüm beklentilerini eksiksiz olarak karşılıyor.

Yabancı kaynaklarda digital nomad olarak geçtiğini görebileceğiniz digital göçebe; insanların para kazanmak adına mesai saatlerine ve mekanlara bağlı olmadan çalışmalarını ifade eder. Bir başka deyişle, bu şekilde çalışanlara dijital göçebe adını verebiliriz. Ancak, dijital göçebe; bir meslekten ziyade bir mesleği yapış biçimidir. Birbiriyle hiçbir ilgisi olmayan işleri yapan insanlar da dijital göçebe kategorisinde yer alabilirler.

Dijital göçebelik kavramının ortak özellikleri bulunuyor. Her şeyden önce, bu kişiler, sürekli olarak seyahat ederler. Buna ek olarak, kütüphane veya kafe gibi internetin ve mobil erişimin olduğu farklı yerlerde çalışabilirler. Dizüstü bilgisayar, tablet ve akıllı telefon ile her an çalışmaya müsait insanlardır.

İşinizi uzaktan yapabiliyorsanız siz de dijital göçebe olabilirsiniz. Metin yazarı, dijital pazarlama yazarı, tasarımcı, danışman, sosyal medya uzmanı, strateji uzmanı, çevirmen, muhasebeci, proje yöneticisi gibi meslek sahiplerinin hayatlarını dijital göçebe olarak sürdürebileceklerini söyleyebiliriz. Dijital göçebe olarak çalışanlar; hem daha üretken hem de daha yaratıcı olurlar. Kendilerini en kısa sürede yenileyebilirler. Sevdikleri şeylere daha çok vakit ayırabilirler. Dijital göçebelik hakkında daha detaylı bilgi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Dijital Göçebe Nedir?
Dijital göçebe nedir?

Estonya Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

Dijital göçebe olmak isteyenlere en uygun şartları sunan ülkelerin başında Estonya geliyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda Estonya’nın dijital göçebeler için en iyi şartları sunduğu belirlenmiştir. Bu noktada, Estonya’nın 2020 yılının Temmuz ayında dijital göçebe vizesi uygulamasını devreye sokmak için çalışmalara başladığını ifade etmeliyiz. Bir başka deyişle, dijital göçebelerin Estonya’yı ziyaret etmesine ve çalışmasına imkan verilecek. Buna ek olarak, dijital göçebelerin bir yıl boyunca Estonya’da kalması da sağlanacak. Estonya; Yabancılar Yasası’ndaki bazı değişiklikleri onayladı.

Estonya dijital göçebe vizesi dünyada bir ilk olacak. Dünyanın en gelişmiş ekosistemlerinden birisine sahip olan, aynı zamanda dünyanın dört genç teknoloji şirketini barındıran Estonya; işlerini uzaktan ve online olarak yapmak isteyenler için Estonya dijital göçebe vizesi uygulamasını devreye sokuyor. Bu vize sayesinde dijital göçebeler; 1.3 milyonluk nüfusa sahip Estonya’da çalışma ve bir yıl boyunca kalma şansına erişecekler.

Estonya Dijital Göçebe Vizesi Gereksinimleri Nelerdir?

Estonya dijital göçebe vizesini almak isteyenlerin bazı özelliklere sahip olmaları şart! Vize gereksinimleri arasında ilk olarak başvuru sahiplerinin buna uygun bir mesleğe sahip olmaları şartı geliyor. Bir başka deyişle, bu vizeye başvurmak isteyenlerin uzaktan yapılabilen bir mesleğe sahip olduklarını kanıtlamaları gerekir. Bunun dışında;

  • Lokasyondan bağımsız bir iş yapıyor olmaları veya
  • Estonya sınırları dışında bulunan kayıtlı bir şirkette çalışıyor olmaları
  • Son 6 ayda aylık en az 3 bin 504 euro brüt gelirlerinin olması

gibi şartlar aranıyor.

Estonya Dijital Göçebe Vizesi Gereksinimleri Nelerdir?
Estonya dijital göçebe vizesi gereksinimleri nelerdir?

Estonya dijital göçebe vizesine nasıl başvurulur diye merak edenlere Estonya hükümetinin Estonya büyükelçilikleri ile gereken belgeleri yayınladığını söyleyebiliriz. Başvuru formunun yanı sıra başvuru yapacak olan kişilerin çalıştıkları pozisyonları ispat etmek adına gerekli belgeleri de sunması gerekiyor. Tüm bu belgelere ve diğer hususlara Estonya büyükelçilikleri sayesinde ulaşılabilir.

Estonya dijital göçebe vizesi için başvuru ücreti de isteniyor. Ancak, ücretin kalış süresine göre değiştiğini söyleyebiliriz. Buna göre, 80 euro ila 100 euro arasında değişen bir başvuru ücreti bulunur. Buna ek olarak, yapılan her başvuru, takip eden otuz günlük süreçte değerlendirilecektir. Başvuru sahibinin başvurusunun onaylanmasının ardından eşleri ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere de vize verilmektedir.

Estonya dijital göçebe vizesi ile ilgili olarak bilinmesi gereken detaylar bulunuyor. Her şeyden önce, bu uygulama, Kovid-19 dönemine rastgeldiği için bazı kısıtlamalar söz konusu! Bu yüzden, Estonya; yalnızca AB, Schengen Bölgesi ve İngiltere dışındaki sınırlı sayıda ülkeye vize veriyor. Ancak, bu listenin devamlı olarak güncellendiğini de söylemeliyiz. Bu listeye, Estonya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinden ulaşmak mümkündür. Eğer koşulları sağlıyorsanız başvurunuzu bu adresten kolayca yapabilirsiniz.

Sonuç olarak, değişen dünya dinamikleri ve dijital göçebeliğe rağbetin sürekli arttığını baz alırsak Estonya dijital göçebe vizesi; ilerleyen yıllarda birçok kişinin faydalanacağı bir uygulama olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir