Estonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Estonya Vatandaşı Olmak
Estonya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Estonya vatandaşlığı nasıl alınır?

Estonya; Türkiye’ye son derece uzak bir ülke olsa da bilhassa son yıllarda adından söz ettirmeye başladı. 1990 yılında bağımsızlığını ilan eden Estonya; bu tarihten günümüze kadar geçen otuz yıllık sürede hızlı bir şekilde gelişim göstermiştir. Özellikle internet çağı entegrasyonunu en iyi şekilde yapan Estonya; dijital göçebeler açısından da önem taşır. Çünkü, bu ülke; dijital göçebelerin yaşayabilecekleri en iyi ülke olarak bilinir.

Estonya vatandaşı olmanın bazı avantajları da bulunuyor. Her şeyden önce, bu ülkenin vatandaşlarına e-kimlik verilir. Vatandaşların devlet ile olan işleri e-kimlik sayesinde yürütülür. Estonya; hem son derece az nüfusu hem de internet teknolojisinin yaygınlığından dolayı başka hiçbir yerde görülmeyecek işlere imza atar. Ülkedeki parlamento seçimleri dahi internet ağı üzerinden yapılır.

Estonya E-Vatandaşlığı Normal Vatandaşlık Yerine Geçer Mi?

Estonya; tüm vatandaşlarına siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan çok sayıda avantaj sunmaktadır. Buna ek olarak, 2014 yılında çıkarılan yasayla beraber yabancı ülke vatandaşlarına da Estonya’da şirket kurma ve ekonomik haklardan yararlanma şansı sunulmaktadır. Estonya e-vatandaşlığı; gerçek Estonya vatandaşlığı yerine geçmez. Bu noktada, Estonya vatandaşlık için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir.

Estonya Vatandaşlığı Almak İçin Seçenekler Nelerdir?

Estonya Vatandaşlığı Almak İçin Seçenekler Nelerdir?
Estonya vatandaşlığı almak için seçenekler nelerdir?

Estonya vatandaşlığı için hem kısa hem de uzun prosedür gerektiren işlemler yer alır. Bu noktada, kısa prosedür ile bu ülkenin vatandaşı olmak isteyenlerin aşağıdaki şartları sağlaması gerekir:

  • 18 yaşını bitirmiş olmak
  • Son beş yılın tamamını Estonya sınırları içerisinde geçirmiş olmak
  • Estonya Anayasası ile belirlenen üç dilden en az birini iyi şekilde biliyor olmak
  • Estonya halkıyla entegre olduğunu bir başka deyişle kaynaştığını kanıtlayabilmek
  • Beş senelik sürede en az 468 gün boyunca çalışmış olmak

Estonya vatandaşlık seçenekleri arasında bulunan bu seçenekten faydalanmak isteyenlerin Estonya toplumuyla entegre olduklarını kanıtlamak adına ülkede yer alan uyumluluk kurslarından birisini başarıyla tamamlamış olmaları gerekir. Bu tür kurslardan sertifika alanların büyük bir engeli aştıklarını ifade edebiliriz.

Evlilik ile Estonya Vatandaşı Olmak

Bunun yanı sıra, kısa prosedür ile Estonya vatandaşlık hakkı kazanmak isteyenlerin önünde bir seçenek daha yer alır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Estonya’da da evlilik yoluyla vatandaşlık elde edilmesine izin verilir. Bir başka deyişle, hali hazırda Estonya vatandaşı olan bir erkek veya kadın ile evlenenler; bir ana dil bilme ve beş yıl boyunca bu ülkede yaşama şartlarını sağladıkları takdirde Estonya vatandaşlığı için uygun görülürler.

Çocuklar için Estonya Vatandaşlığı

Son olarak, anne veya babası Estonya vatandaşı olan bebekler; kan bağı sayesinde vatandaşlık almaya hak kazanırlar. Ancak, bu çocukların aynı zamanda farklı bir ülkenin vatandaşı olmaları halinde 18 yaşından sonra tekrardan vatandaşlık için başvuru yapması gerekecektir.

Uzun Prosedür

Uzun prosedür ile Estonya vatandaşlık hakkı kazanmak isteyenlerin de aşağıdaki şartları sağlaması gerekiyor:

  • On yıl boyunca aralıksız bir şekilde Estonya topraklarında yaşamak
  • Estonya Anayasası’nda ifade edilen üç ana dilden en az birisini bilmek
  • Estonya toplumuna uyum sağladığını ispat etmek

Bu şartları sağlayanlar; bahsettiğimiz gibi on yıllık süre içerisinde Estonya vatandaşlık hakkı elde edebilirler. Tüm bunlara ek olarak, Estonya da tıpkı İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi gibi kendisine önemli hizmetlerde bulunan yabancı ülke vatandaşlarına ödül olarak vatandaşlık verir. Bu duruma naturalizasyon ile Estonya vatandaşlığı adı verilir. Spor, kültürel, eğitim ve bilim alanında kendisini ispatlayarak Estonya’nın adının duyulmasına vesile olanlara Estonya hükümeti tarafından bu imkan verilir. Fakat, bu şekilde Estonya vatandaşlığı için belirli bir süre ülkede yaşama şartı aranmaz.

Evlilik ile Estonya Vatandaşı Olmak
Evlilik ile Estonya vatandaşı olmak.

Estonya Vatandaşlığı İçin Gerekli Evraklar

Estonya vatandaşlığı için başvuruda bulunmak isteyenlerin başvuru öncesi gerekli evrakları hazırlaması istenir. Ancak, evrakların kısa veya uzun prosedüre göre değiştiğini ifade etmeliyiz.

  • Sicil kaydı (Başvuru sahibinin temiz bir sicil kaydı olmalıdır)
  • Tam donanımlı bir hastaneden alınan sağlık raporu
  • Pasaport
  • Bireylerin maddi anlamda Estonya’da zorlanmadan yaşayabileceğini gösteren banka kayıtları
  • Başvuru sahibine ait olması şart olan gayrimenkul belgeleri
  • Estonya’daki resmi kurumlardan alınması şart olan çalışabilir belgesi
  • Vize

Yukarıdaki evraklar; kısa veya uzun prosedür fark etmeden tüm Estonya vatandaşlığı başvuru süreçlerinde talep edilir. Ancak, farklı belgeler de istenebilir. Bu noktada, Estonya e-vatandaşlığı dışındaki vatandaşlık seçenekleri için başvuru yapacak olanların Estonya Göç İdaresi ile irtibat kurması doğru olacaktır.

Estonya vatandaşı olmadan Estonya’yı deneyimlemek isterseniz, Estonya dijital göçebe vizesi başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir