İspanya Vatandaşlığı ve Oturum Nasıl Alınır? Ev Alarak İspanya Vatandaşı Olmak Mümkün!


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
ispanya vatandasi olmak ve oturum alma rehberi
İspanya Vatandaşlığı
İspanya vatandaşlığı almak.

İspanya; Avrupa’nın en güzel ülkelerinden birisi! AB üyesi olmasının yanı sıra temiz havası, doğal güzellikleri, yüksek standartlara sahip hayat şartları gibi çok sayıda avantajı olan bir ülke! Bu noktada, siz de İspanya’da yaşama hayaline sahip olabilirsiniz. İspanya vatandaşlığı nasıl alınır sorusuna cevap verirken farklı seçeneklerden ve şartlardan bahsetmek gerekir.

İspanya’dan Vatandaşlık Alma Şartları

İspanya vatandaşlık verme şartları arasında farklı sebepler bulunuyor. Toprak bağı başta olmak üzere evlilik, kan bağı, uzun süreli yaşama, üstün hizmet ve sahipsizlik gibi seçeneklerin her birisi; İspanya vatandaşlığı almak adına birer gerekçe olarak önünüzde yer alıyor.

Doğum ile İspanya Vatandaşlık Hakkı

Ebeveynleri İspanya’da yaşarken kendisi de İspanya topraklarında doğan bir bebek; diğer ülkelerin aksine hemen İspanya vatandaşı olamıyor. Her şeyden önce, kendi ülkesinin vatandaşı olma hakkı kazanıyor. Ancak, bebek için oturma izni de çıkartılıyor. Yeni doğmuş bir bebeğin vatandaşlık kazanması için iki farklı alternatifi yer alıyor. Bebeğin hem kendisi hem de ailesi bir yıl daha İspanya’da yaşadığı takdirde İspanya vatandaşlığına başvuru hakkı kazanılıyor. Ancak, bebeğin ailesi, başvurunun sonuçlanmasından önce ülkeyi terk ederse başvuru otomatik olarak iptal ediliyor. Buna ek olarak, bebek, İspanya doğumlu olmasının avantajını ilerleyen yıllarda kullanabilir. Herhangi bir zaman diliminde İspanya’ya gelip bir yıl yaşadıktan sonra tekrardan İspanya vatandaşlık başvurusu yapabilir.

Doğum ile İspanya Vatandaşlık Hakkı
Doğum ile ispanya vatandaşlık hakkı.

Kan Bağı ile İspanya Vatandaşı Olmak

Anne ve babası İspanya vatandaşı olanlar; İspanya’da doğmasalar dahi vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Buna ek olarak, anne veya babası ilerleyen yıllarda İspanya vatandaşı olanların da 18 yaşından önce vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkı yer alıyor.

Evlenerek İspanya Vatandaşı Olmak

İspanya vatandaşı ile evlenenler; dört veya beş aylık oturma izninin ardından birlikte yaşamaya devam ettikleri takdirde İspanya vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Ayrıca, ülkede çalışmak adına da başvuru yapmaları söz konusudur.

Uzun Süreli Oturum Sonucu İspanya Vatandaşı Olmak

Uzun Süreli Yaşama: Oturma izniyle beraber yasal ve kesintisiz olarak on yıl boyunca İspanya’da yaşayanlar için de vatandaşlık başvuru hakkı bulunur. Ancak, bu süre içerisinde her yıl yılda 90 günden fazla bir süre yurt dışında kalmamaları istenmektedir. Fakat, öğrenci izni ile ülkede kalınan dönemler bahsettiğimiz on yıllık sürece dahil edilmez.

Üstün Hizmet ile İspanya Vatandaşlığı

Herhangi bir sebepten dolayı İspanya’ya üstün hizmetleri dokunan bireylere İspanya vatandaşlık hakkı verilmektedir.

Sahipsizlik

İspanya hükümeti kendi vatandaşlarına her konuda sahip çıkmayı amaçlamaktadır. Bu noktada, Arjantin, Şili ve Ekvador gibi ülkeler; vatandaşlarının yurt dışında doğan çocuklarını kendi vatandaşlığına almaz. Ancak, İspanya; bu durumda olan ailelere yardımcı olarak bu çocukların İspanya vatandaşlığı almasını sağlar.

ispanya vatandaşlık hakkı.
İspanya vatandaşlık hakkı.

İspanya Vatandaşlık Başvurusunda Bulunmak İçin Neler Gereklidir?

İspanya vatandaşlık için başvuruda bulunmayı düşünenlerin öncelikle dil problemini halletmesi gerekir. Bu noktada, bireyler, en az A2 seviyesinde İspanyolca bilmek zorundadır. Hatta, dil bilgilerini çoktan seçmeli bir sınav olan DELE testi ile kanıtlamaları gerekir. Bunun yanı sıra, bireyler, kendi başlarına vatandaşlık başvurusu yapabilirler. Fakat, işlerin daha hızlı olması adına avukatlardan yardım almak gerekli olacaktır. Buna ek olarak, İspanya vatandaşlığı sürecinde bürokrasi ağır işler. Bir başka deyişle, bireylerin ortalama üç dört yıl beklemesi gerekebilir.

İspanya; vatandaşlık konusunda ciddi kurallara sahip bir ülke! Bu noktada, çifte vatandaşlığa istisnai durumlar dışında izin vermediğini söylemeliyiz. Başka bir ülkenin vatandaşı olmak isteyenlere İspanya vatandaşlığından çıkacağına dair yazı imzalatılır. Tüm bunların yanı sıra, bir şekilde İspanya vatandaşlığı elde edenlerin üç yıl boyunca yurt dışında kaldıkları takdirde İspanyol konsolosluğuna giderek vatandaşlık haklarını korumak istediklerini ifade etmeleri gerekiyor. İspanya vatandaşı olmak oldukça zor! Bu noktada, İspanya’da yaşamayı arzu edenler için farklı bir seçenek daha bulunuyor. Beş yıl boyunca yılın en az 185 gününü İspanya’da geçirenler uzun süreli oturum hakkı elde ediyorlar.

İspanya Golden Visa ile Nasıl Vatandaşlık Hakkı Elde Edilir?

İspanya vatandaşlığı elde etmek isteyenler için bir seçenek daha bulunur. İspanya’da en az 500 bin Euro değere sahip bir veya birden çok gayrimenkul satın alanlar oturma izni elde ederler. Bir yıllık ilk oturma izninin ardından vize süresi sırasıyla ikişer yıl daha uzatılır. Sonuç olarak, beş yılın ardından gayrimenkulü halen daha elinde tutanlar aileleriyle beraber kalıcı oturma izni elde ederler. Detaylı bilgiye İspanya konsolosluğu resmi sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir