Avustralya Vatandaşlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Avustralya Vatandaşlık
Avustralya Vatandaşlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Avustralya vatandaşlığı hakkında bilmeniz gerekenler!

Avustralya; hiç şüphesiz Türkiye’ye en uzak ülkelerden birisi! Hatta, uçuş mesafesi bakımından Türkiye’ye Avustralya’dan daha uzak bir ülke bulunmuyor. Dünyanın neredeyse her noktasından insanların yaşamak adına Avustralya’yı tercih ettikleri biliniyor. Büyüleyici bir coğrafya olmasından dolayı Avustralya’ya gelmek hatta burada kalmak isteyen çok sayıda insan bulunuyor. Avustralya vatandaşlık şartları da aklında Avustralya olanların araştırdığı detaylar arasında yer alıyor.

Avustralya’ya Yerleşmek İçin Geçerli Sebepler!

  • Avustralya; tüm dünyada hoşgörü toprakları olarak biliniyor. Yalnızca 23 milyon insanın yaşadığı bu coğrafyada ülke nüfusunun çoğunluğunu göçmenler oluşturuyor. Ötekileştirme ve dışlama gibi etmenlerin Avustralya topraklarında olmadığını söylemek gerekir.
  • Dünyanın en güzel ada ülkelerinden birisi olan Avustralya’da kartpostallardan fırlamış güzelliğe sahip eşsiz sahiller bulunuyor. Bir başka deyişle, tatil ve doğal güzellik bakımından vatandaşlarına harika seçenekler sunuyor.
  • Avustralya’da dünyanın başka hiçbir ülkesinde bulunmayan bitki ve hayvan türleri var! Bu yüzden, son derece değerli bir coğrafya olduğunu söylemeliyiz.
  • Ilıman ikliminden dolayı hava şartları açısından insanları asla zorlamayan bir ülke!
  • Avustralya; dünyanın en düşük suç oranına sahip ülkelerinden birisidir. Kaliteli ve yüksek yaşam standartları ile birçok insanın Avustralya vatandaşlık talebinde bulunmasını sağlar.
  • Ülkenin nüfusunun az olmasından dolayı birçok konuda iş açığı meydana geliyor. Bilhassa teknik konularda bilgi sahibi, iyi İngilizcesi olan vatandaşların bu ülkede iş bulamaması imkansız!
  • Son olarak, yemeklerinin ve sosyal imkanlarının da harika olduğunu ifade etmeliyiz.

Tüm bu sebeplerden dolayı, yalnızca Türkiye’den değil dünyanın neredeyse her noktasından insanlar Avustralya vatandaşlık şartlarını öğrenmek istiyor!

Nasıl Avustralya Vatandaşı Olunur?

Avustralya’ya bir kere geldikten sonra bu ülkenin vatandaşı olmayı istemeyecek insan yok denecek kadar azdır. Bu noktada, Avustralya vatandaşlık şartları üç temel başlıkta özetlenebilir.

Nasıl Avustralya Vatandaşı Olunur?
Nasıl avustralya vatandaşı olunur?

Avustralya Daimi Oturma Vizesine Sahip Olmak

Avustralya vatandaşlık hakkı kazanmak isteyenlerin önündeki ilk seçenektir. Bu noktada, bireyin Avustralya vatandaşı olmadan önce kesinlikle daimi oturma vizesine sahip olması gerekir. Hem kişiye hem de onun ailesine Avustralya’da süresiz yaşama hakkı tanıyan daimi oturma vizesi; İngilizcede Permanent Residency olarak adlandırılır. Bu noktada, daimi oturma vizesine başvuru yapmadan önce bireylerin ülkede belirli bir süre yaşamaları gerekir. Buna ek olarak, süre ve sabıka kaydı kriterleri yer alır.

Bireyin dört yıl boyunca Avustralya’da geçerli bir vize ile yaşıyor olması; süre kriterleri arasında bulunur. Bu tür vizeler arasında mezun mühendis vizesi, işveren sponsorluğunda çalışma vizesi gibi seçenekler yer alır. İkinci seçenekte bireyin son 12 ayın en az 9’unda daimi oturma vizelerinden birisine sahip olarak Avustralya’da yaşamış olması gerekir. Üçüncü seçenekte ise bireyin son 48 ayın en az 36’sında Avustralya’da yaşamış olup olmamasına bakılır. Yukarıdaki üç seçenekten en az birisini karşılayan bireyin ciddi bir sabıka kaydının olmaması gerekli bir diğer husus olarak göze çarpar.

Anne ve Babanın Avustralya Daimi Oturma Vizesine Sahip Olması

Avustralya; birçok Avrupa ülkesinden farklı olarak toprakları içerisinde doğan bebeklerin Avustralya vatandaşlık sahibi olmasının önünü açmaktadır. Avustralya’da daimi oturma vizesine sahip anne ve babadan dünyaya gelen bebeğin de otomatik olarak Avustralya vatandaşı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, turist vizesi ile bu ülkeye gelen annenin dünyaya getirdiği çocuğun vatandaşlık hakkı olmayacaktır.

Anne ve Babası Avustralya Vatandaşı Olanların Vatandaşlık Hakkı

Anne ve babasından herhangi birisi Avustralya vatandaşı olanlar; Avustralya vatandaşlık şartları açısından en şanslı olan kişilerdir. Bu tür kişiler; Avustralya sınırları dışında doğsalar dahi anne ve babalarının bu ülkenin vatandaşı olması sayesinde Avustralya vatandaşı olmaya hak kazanırlar.

Avustralya Vatandaşı Olmak İçin Yeterli Olan Diğer Durumlar

Avustralya Vatandaşı Olmak İçin Yeterli Olan Diğer Durumlar
Avustralya vatandaşı olmak için yeterli olan diğer durumlar.

Yukarıdaki üç seçenek haricinde farklı Avustralya vatandaşlık şartları da bulunur.

  • Avustralya’da doğmasına rağmen herhangi bir ülkenin vatandaşı olmayanlar ve ileride başka ülke vatandaşlığına geçme hakkı bulunmayanlar
  • Daimi oturma vizesine sahip olan 15 yaşından küçük çocuklar
  • Avustralya vatandaşı tarafından evlat edinilen çocuklar
  • Avustralya Hükümeti tarafından özel kategoride değerlendirilen Yeni Zelanda vatandaşları

Son olarak, Avustralya’nın bilhassa İkinci Dünya Savaşı’nın ardından göçmen kabul etme politikası izlediğini söylemeliyiz. Bu bağlamda, kalifiye göçmenlik vizeleri, işveren sponsorluğu vizeleri ve aile birleşimi vizeleri; ülkedeki en çok kotanın ayrıldığı vize türleri olarak bilinir. Avustralya atandaşlık başvurunuzu Avustralya İç İşleri Bakanlığı resmi sitesinden yapabilirsiniz. Şartları sağlamayanlar Avustralya’dan çok daha fazla vatandaşlık başvurusu alan Kanada’nın vatandaşlık şartları konulu makalemize göz atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir