Freelance İş Nedir, Freelance İş Fikirleri


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Freelance Meslekleri

Freelance son zamanlarda çalışma hayatında kullanılan kavramlardan biridir. Serbest çalışmak anlamına gelmektedir. Günümüzde serbest çalışma fikri gittikçe yayılmakta ve etki alanı da genişlemektedir. Çünkü freelance işler, kişiye daha özgür bir çalışma modeli sunuyor. Bu nedenle de ofis ortamının resmiyetinden sıkılan kişiler freelance işler alarak çalışmaya daha sıcak bakıyor. Freelance işler alarak çalışan bireyler kendi çalışma zamanlarını kendileri belirleyebiliyor. Örneğin kişi akşam saatlerinde daha verimli çalıştığını düşünüyor ise akşamları rahatça çalışabiliyor. İşler sözleşilen zamanda karşı tarafa teslim edildiği sürece ne zaman çalışıldığının bir önemi bulunmuyor. Bu da freelance iş modelinin en cazip yanlarından biri olarak görülüyor. Workerest‘e hemen üye olup freelance çalışmaya başlayabilirsiniz.

Freelance İş Kategorileri ve Freelance Meslekler

Freelance meslekler oldukça çeşitlidir. İlgi alanınıza ya da uzmanlık durumunuza göre bir seçim yapabilirsiniz. Örneğin grafikerlik; freelancer meslek gruplarının belki de en popüler, en bilindik olanıdır. Freehand, Photoshop, Corel Draw gibi grafik programlarını bilmek grafikerlik yapmak için aslında yeterlidir. Bu programlara yeteri düzeyde hakimseniz kendinize güzel bir iş bulabilirsiniz.

Editörlük ve yazarlık da freelance meslekler arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Eğer kaleminize güveniyorsanız makaleler, projeler yazabilirsiniz. WordPress kullanmayı biliyorsanız herhangi bir firma ile anlaşarak editörlük yapabilirsiniz. Editörlük ve yazarlık freelance meslek grupları içerisinde pek de uzman olmanız gerekmeyen bir alandır. Bunun için özel bir eğitim almanıza gerek yoktur. Bunun dışında yalnızca 1 gününüzü ayırarak WordPress kullanmayı öğrenebilir ve temel düzeyde editörlük yapmaya başlayabilirsiniz.

Yazılım da freelance meslekler arasında en popüler olan alanlarda yer almaktadır. Başlıca temel yazılım dillerinden olan Java, Javascript frameworkleri, React Native gibi yazılım dillerini öğrenerek yazılım desteği sunabilirsiniz.

Bunun dışında freelance iş yapabileceğiniz kategoriler;

  • Yabancı diliniz varsa çeviri hizmetleri sunabilirsiniz.
  • Ses tonunuzun ve diksiyonunuzun güzel olduğunu düşünüyorsanız seslendirme hizmeti verebilirsiniz.
  • Video kurgu ve montaj hizmetleri sunabilirsiniz.
  • Mix mastering hizmetleri verebilirsiniz.
  • Sanal asistanlık hizmetleri sunabilirsiniz.

Freelance Çalışma Modelleri

Freelancer kişiler çalışma şekillerine göre ayrılmaktadır. Bağlı olduğu kuruma ek olarak freelancer olan kişiler vardır. Bu kişiler genellikle ek gelir elde etmek için bunu yaparlar. Örneğin bir okula bağlı olarak çalışan İngilizce öğretmeni. Bu öğretmen okuldan arta kalan zamanlarda freelancer olarak İngilizce makaleler yazabilir ya da çeviriler yapabilir. Tam zamanlı freelancer kişiler ise ek iş olarak değil asıl işleri olarak freelancer olurlar. Bunlar herhangi bir kuruma ya da kuruluşa bağlı değillerdir. Kendi işlerinin patronudurlar. İster evde ister kafede isterse de dilediği başka yerde çalışabilirler. İşleri tamamen kendi sorumluluğundadır.

Bir diğer çalışma modeli ise sözleşmeli freelance modelidir. Bu çalışma modelinde freelancer kişi yalnızca bir yerle anlaşır ve o yerle anlaştığı sözleşme kurallarına uyar. Sözleşme süresi bitinceye kadar da o yere bağlı kalır. Ancak yine freelance çalışma şartları altında çalışır. Herhangi bir ofis ortamı yoktur. Dilediği saatte dilediği şekilde çalışma olanağı yine burada da mevcuttur. Kısaca freelancer olmak bir meslek sahibi olsanız dahi yapabileceğiniz bir iştir. Freelance çalışmanın olumlu ve olumsuz yönlerini anlattığımız bu makaleye de göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir