İngiltere Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Ankara Antlaşması Halen Devam Ediyor Mu?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
ingiltere vatandasi olmak

İngiltere; hiç şüphesiz dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi! Vatandaşlarına birçok açıdan kaliteli yaşam standartları sunan İngiltere’de yaşamak; sayısız insanın hayali! Bu noktada, eğitim, iş ve farklı sebeplerden dolayı İngiltere’de yaşamak isteyenlerin aklında İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır sorusu bulunuyor.

İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır
İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır?

İngiltere Vatandaşlık Hakkı Nedir?

İngiltere vatandaşlığı; tıpkı diğer ülkelerin vatandaşlıkları gibi iki farklı şekilde alınır. Doğumla gelen vatandaşlık hakkının yanı sıra bir de sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı bulunur.

Doğumla Kazanılan Birleşik Krallık Vatandaşlık Hakkı

İngiltere vatandaşlığı konusunda geçmişe kıyasla farklı seçenekler söz konusudur. 1983 yılına kadar olan dönemde İngiltere’de doğan herkes otomatik olarak İngiliz vatandaşı sayılıyordu. Buna ek olarak, kendisi İngiliz vatandaşı olan ancak İngiltere dışında bir ülkede çocuğu dünyaya gelen erkeklerin erkek çocuklarına da İngiliz vatandaşı olma hakkı veriliyordu. Fakat, bu durumun kötüye kullanılmasından dolayı İngiliz hükümeti kuralı değiştirmek zorunda kaldı. Birçok kişinin çocuklarının da İngiliz vatandaşı olması adına bilhassa doğum yapmak adına İngiltere’ye gelmesi sıkıntı yarattı. İngiliz hükümeti; bu duruma bir son vermek adına bir yasa çıkardı. Bu noktada, bir çocuğun İngiliz vatandaşı olabilmesi adına hem İngiltere’de doğması hem de ebeveynlerinden en az birinin İngiliz vatandaşı olması şartı getirildi. Buna ek olarak, evlilik dışı bir ilişkiden doğan çocuğun annesinin mutlaka İngiliz vatandaşı olması şartı konuldu.

Sonradan Kazanılan Birleşik Krallık Vatandaşlık Hakkı

İngiltere vatandaşlığı; belirli şartlar sağlandığı takdirde sonradan da kazanılabilir. İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır diye merak edenlere farklı başvuru türlerinin olduğundan bahsetmeliyiz. Çalışma vizesi başta olmak üzere Ankara Antlaşması ve Aile Birleşimi gibi seçenekler sayesinde vatandaşlık hakkı elde edilebilir. Ancak, hangi seçenek tercih edilirse edilsin, İngiltere vatandaşlığı alabilmek adına bireylerin en az beş yıl boyunca İngiltere’de kalması ve 450 günden daha uzun süre olacak şekilde ülkeyi terk etmemiş olması gerekir.

Sonradan Kazanılan Birleşik Krallık Vatandaşlık Hakkı
Sonradan kazanılan birleşik krallık vatandaşlık hakkı.

Tüm bunlara ek olarak, sonradan kazanılan vatandaşlık hakkı için bazı temel kriterler de yer alır.

  • Bireyin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • İngiltere vatandaşlığı başvurusu öncesindeki yılda oturum hakkına sahip olunmalıdır. Ayrıca, bir yıl içerisinde 90 günden daha uzun süre ülkeyi terk etmemiş olmak önemlidir.
  • İngiltere vatandaşı olmak isteyen bireyin temiz bir sabıka kaydına sahip olması şarttır.
  • Bireyin İngilizce dilinin yanı sıra Gallerce ve İskoçça dillerinden en az birini bilmesi ve bunu kanıtlaması şartı aranır.

Ankara Antlaşması ile İngiltere Vatandaşı Olma Şansı Hala Var Mı?

İngiltere vatandaşlığı nasıl alınır diye merak edenler için bir diğer alternatif de Ankara Antlaşması olmaktaydı. Ankara Antlaşması; 1963 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya, Fransa ve Benelüks ülkeleri arasında bu antlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma sayesinde taraf ülkelerin vatandaşlarına söz konusu dönemdeki kanun, yönetmelik ve uygulamaların sunmuş olduğu hakları kullanma şansı verilmiştir. Bu noktada, ECAA adıyla Ankara Antlaşması Vizesi ile İngiltere vatandaşlığı almak mümkün hale gelmekteydi. AB ile anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarına İngiltere’de kendi işini kurma ve yerleşik yaşama geçme hakkı verilmekteydi. Ancak 31 Aralık 2020 tarihi İngiltere’ye başvuru için son tarih idi. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ile birlikte Ankara Antlaşması’nın İngiltere nezdinde bir hükmü kalmamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir