Romanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır? Romanya’da Oturum Alma Yolları Nelerdir?


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
romanya vatandaşlığı ve oturumu almak isteyen vatandaşların yapması gerekenler
Romanya Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Romanya vatandaşlığı nasıl alınır?

Romanya; Avrupa’nın en güzel ve gelişmekte olan ülkeleri arasında yer alıyor. Bu noktada, ilgili şartları taşıyan kişilerin aklında Romanya vatandaşlığı nasıl alınır sorusu bulunuyor. Romanya; vatandaşlık verme konusunda diğer ülkelerle benzer bir prosedüre sahip! Bilhassa soy bağı ile bu ülkenin vatandaşı olmaya hak kazananların faydalanabileceği çok sayıda avantaj yer alıyor. Estonya’dan sonra Avrupa’da en fazla vatandaşlık başvurusu alan ülkeler arasındadır.

  • Romanya vatandaşlığı sayesinde her şeyden önce Avrupa Birliği vatandaşı olma şansı elde edilir.
  • Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde serbest dolaşım hakkına sahip olunur.
  • AB üyesi ülkelerin faydalanması mümkün olan eğitim imkanlarından faydalanılır.
  • AB üyesi ülke vatandaşlarına uygulanan vergi indirimlerinden faydalanılır.
  • AB üyesi ülkelerde çalışma hakkı elde edilir.
  • Romanya vatandaşlığı hakkını elde edenler aynı zamanda eşlerine de ülkede oturma izni alabilirler.
  • Bu ülkenin vatandaşı olanlar; AB üyesi ülkelerden almış oldukları araçlarını 24 ay boyunca Türkiye’de kullanma hakkı elde ederler.
  • Bireyin kendisinden sonra gelen aile bireylerinin de Avrupa Birliği vatandaşı olma hakkını elde etmesi mümkündür.
  • Romanya vatandaşlık ücreti; diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile kıyaslandığında son derece düşüktür.

Romanya vatandaşı olmak isteyenlerin dede ve ninelerinin bu ülkede yaşamış olmasına bakılır. Bir başka deyişle, bireyin aile büyüklerinin Romanya’daki soy bilgileri ile Türkiye’ye göç ettikten sonraki bilgilerinin uyuşması şarttır. Bu noktada, vatandaşlık başvurusu yapacak olan kişilerin dedeleri, nineleri, anneleri ve babaları ile ilgili olarak ellerinde bulunan belgeleri ve bu belgelerin örneklerini sunması şarttır.

Romanya Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?

Romanya Vatandaşı Olma Şartları Nelerdir?
Romanya vatandaşı olma şartları nelerdir?

Gerekli evrakları sağlayıp ilgili yerlere başvuru yapan kişiler; Romanya vatandaşlığı için önemli bir aşamayı halletmiş olurlar. Bu noktada, Romanya’nın belirli bir süre dahilinde oturma izni verdiğini de eklemeliyiz. Söz konusu vakit konsolosluk yetki sahiplerinin elindedir. Bu vaktin kişiden kişiye değiştiğini ifade etmeliyiz. Bireyler; istedikleri takdirde bu oturma süresini uzatmak adına başvuru yapabilirler.

Romanya vatandaşlık şartları arasında hazırlanması gereken belgeler bulunur. Bu belgeler arasında;

  • Türkiye’den adli sicil kaydı
  • Romanya’dan adli sicil kaydı
  • Başvuru yapan kişinin Romanya’dan gelen atası dahil olmak üzere nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örnekleri
  • Romanya vatandaşı olan atanın doğum belgesi
  • İsim denklik belgesi
  • Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tabiyet beyannamesi

yer alır. Yukarıdaki belgelerin her birinin apostilli olması gerekir. Buna ek olarak, Romence’ye tercüme edilmeleri şarttır. Fakat, tercüme işlemleri Türkiye’de yapıldığı takdirde noter onayının ardından bir de noter imzaları için apostil yaptırılır. Bir başka deyişle, Romanya vatandaşlık şartları arasında yukarıdaki belgelerin getirilmesi şartı yer alır. Ayrıca, farklı belgelerin de duruma göre talep edildiğini söylemeliyiz. Başvuru sırasında Romanya Konsolosluğu’nda doldurulacak beyannameler de yer alır. Şartları karşılamayanlar Estonya vatandaşı olma şartları makalemize göz atabilirler.

Romanya Vatandaşı Olmak Adına Hangi Yöntem İzlenmelidir?

Romanya vatandaşlığı nasıl alınır
Romanya vatandaşlığı nasıl alınır?

Romanya vatandaşlığı nasıl alınır diye merak edenlerin izlemesi gereken farklı yollar bulunur. Bu yolların başında alt ve üst soy belgesi çıkarmak gelir. Bir başka deyişle, Romanya veya eski Romanya topraklarında doğan üst soyun olup olmadığına bakılır. Bireylerin Romanya’dan göç etmiş eski Romanya vatandaşı atanın vukuatlı nüfus kağıdını çıkarması gerekir. Ayrıca, nüfus kaydıyla göç tarihi başta olmak üzere Bakanlar Kurulu kararını tespit etmesi şarttır. Bir sonraki aşamada ise göç ile ilgili olan tüm belgelerin onaylı kopyalarını ilk tescilin yapıldığı nüfus müdürlüğünden talep etmesi gerekir.

Atası Romanya’dan çok eski bir zamanda göç edenler için birtakım sıkıntılar bulunur. Bu tür kişilerin göç belgeleri nüfus müdürlüğünde olmayabilir. Bu noktada, devlet arşivinden göçmen belgesi, tabiyet belgesi, iskan kaydı, pasaport ve diğer belgeler talep edilmelidir. İsim denklik belgesi ve doğum belgesi de Romanya vatandaşlığı için gerekli olur. Bu belgelerin edinilmesi adına atanın doğum yeri belediyesi, arşivler ve daha birçok kaynak taratılmalıdır. Sonuç olarak, gerekli olan tüm evrakların tamamlanmasının ardından Romanya vatandaşlığı için başvuruda bulunulur.

Romanya vatandaşlığı nasıl alınır diye merak edenlerin aklında bu vatandaşlık için Romanya’ya gitmelerinin zorunlu olup olmadığı da yer alır. Ancak, bireylerin başvuru sürecinde Romanya’ya gitmesi zorunlu değildir. Müracaatlarını illerinde bulunan Romanya Başkonsolosluğu aracılığıyla yapabilirler. Son olarak, vatandaşlık başvuru sürecinin uzun olduğunu ifade etmeliyiz. Konsolosluk aracılığıyla yapılan başvuru maksimum altı yıl içerisinde sonuçlanır. Buna ek olarak, Türkiye’den yapılan başvurularda dil şartı da aranıyor. Detayları ve gelişmeleri Romanya Göçmenlik Genel Müfettişliği sitesinden takip edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir