Podcast Nedir, Nasıl Yapılır? En İyi Fiyat Performans Podcast Mikrofonları!


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Podcast nasıl yapılır, podcast mikrofonu satın alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Podcast Tanımı

Podcast; her geçen gün daha çok kişi tarafından kullanılıyor. Bunu biraz da yaşadığımız döneme bağlayabiliriz. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde gelişen teknoloji farklı ihtiyaçlar doğuruyor. 2000’li yıllarda blog sitelerinin ne kadar popüler olduğunu birçok kişi hatırlar. Günümüzde ise video çekmenin en sık yapılan eylem olduğunu ifade etmeliyiz. Hazırlanan videoların milyonlarca insan tarafından izlendiği hesap edildiğinde video çekmenin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Buna ek olarak, bilhassa son yıllarda podcast kavramının öne çıktığını ifade edebiliriz. Yazımızda, podcast nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Podcast nedir?
Podcast nedir?

Podcast Ne Anlama Gelir?

Podcast; Türkiye’den önce yurtdışında popüler olmuştur. Hem program hem de dinleyici sayısının bir hayli fazla olduğunu ifade etmeliyiz. Türkiye’de ise 2000’li yıllardan bu yana podcast örneklerini görmek mümkün! Bu noktada, birçok kişinin aklında podcast nedir sorusunun bulunduğunu ifade edebiliriz.

Podcast; en basit haliyle sesli bloglamadır. Bir başka deyişle, her bir podcast bölümünün aslında farklı bir konuyu ele alan sesli içerik olduğunu ifade etmeliyiz. Buna ek olarak, podcast; canlı olarak kaydedilen yayınların istenilen zaman ve mekanda yayınlanması şeklinde de tanımlanabilir. Podcast ile iPod arasındaki bağdan da bahsetmeliyiz. Podcast’in yaygınlaşması ile iPod’un ortaya çıkışı benzer dönemlerde olmuştur. Podcast; ilk olarak yalnızca iPod üzerinden dinlenebilirken bir süre sonra farklı cihazlardan da dinlenebilecek şekilde geliştirilmiştir.

Podcast Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Podcast Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Podcast yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Podcast kaydetmek isteyenlerin bu konuda gerçekten istekli olması şarttır. Çünkü, ilk başlarda yayınları çok az kişinin dinleyeceği bilinir. Podcast kaydı konusunda kesin kararlı olanların bir sonraki aşamada ekipman temin etmesi gerekir. Ancak, ekipman ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Bu noktada, kişinin ekipman için bir bütçe belirlemesi şarttır. Her bütçeye uygun ekipmanların olduğunu söylemeliyiz. Buna ek olarak, istenilen kalite de önem taşır. Ancak, kaydedilen podcast’in dinlenme sayısının çok olmasını isteyen kişi veya kurumların yüksek kalitede kayıt yapmalarını sağlayacak türden ekipmanlar edinmesi şarttır.

Podcast nasıl yapılır diye merak edenlere bu iş için gerekli ekipmanları toplamanın 500 ila 1000 TL arasında değişen bir maliyetinin olacağını ifade etmeliyiz. Fakat, yüksek ses kalitesine ulaşmak isteyenlerin bu iş için en az üç bin TL’yi gözden çıkarması gerekir. Duruma göre ödenecek miktar beş bin TL’yi de bulabilir.

Podcast kayıt aşamasının tamamlanmasının ardından sırada paylaşma aşaması bulunur. Bu formatın popüler olduğu birtakım mecralar vardır. Bu mecraların başında Spotify ve iTunes gelir. Buna ek olarak, Google Podcasts ve SoundCloud gibi mecraların da podcast paylaşmak için uygun olduğunu söylemeliyiz. Bunun yanı sıra, bahsettiğimiz mecralara podcast yüklemek için birçok yöntem vardır. SoundCloud’a podcast yüklemek isteyenlerin üye olmak dışında herhangi bir işlem yapmasına gerek olmaz. Ancak, yukarıda adı geçen diğer mecralara podcast yüklemek adına ilk olarak RSS feed oluşturmak gerekir. Bu noktada, podcast paylaşmak isteyenlerin Anchor ya da Transistor gibi sitelere yükleme işlemini yapması öncelik taşır. RSS feed oluşturulmasının ardından podcast yüklemek adına ilgili mecranın uygun gördüğü adımlar takip edilmelidir. Hem Türkiye’de hem de dünyada milyonlarca insan tarafından kullanılan Spotify; podcast yüklemek isteyenler için en iyi tercihlerin başında gelir.

Podcast Mikrofonu Nasıl Olmalı?

Podcast için mikrofon arayışında olanların bilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Podcast; ses kaydıyla devam eden bir süreç olduğu için kullanıcıların kaliteli bir mikrofona sahip olması önem taşır. İyi bir podcast yayını için sesin cızırtılar olmadan, temiz ve güçlü bir şekilde kaydedilmesi şarttır. Bu noktada, fiyat performansı iyi bir podcast mikrofonu arayışında iseniz aşağıdaki ürünleri tercih edebilirsiniz.

Podcast Mikrofonu Nasıl Olmalı?
Podcast mikrofonu nasıl olmalı?
  • Boya BY-LM10 Yaka Mikrofonu: Podcast için mikrofon arayanlara bu ürünü tavsiye edebiliriz. Birçok podcast yayıncısı ve Youtuber tarafından kullanılır. Son derece küçük boyutları sayesinde her an yanınızda taşıyabilirsiniz. Buna ek olarak, cızırtısız ve temiz bir ses elde etmeniz adına size fayda sağlayacak bir ürün! Hem kapalı ortamlarda hem de dış mekanlarda ses kaydı yapabilirsiniz. Gürültü engelleme yapabilmesi bir diğer avantajıdır.
  • Trust Mantis GXT 232 USB Masaüstü Mikrofon: Ekstra donanım veya çeviriciye ihtiyaç olmadan çalışabilir. Özellikle oyun yayınları yapmak isteyenler için en iyi podcast mikrofonu olduğunu söylemeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir