Etkin bir dinleyici olmak için kendinizi geliştirmeniz gereken bazı noktalar vardır. Dinlerken dikkatin dağılmaması ve konuya odaklanmak için bazı stratejiler uygulanabilir. Sabırla dinlemeyi öğrenmek kesinlikle kişisel gelişimle alakalıdır. Başkalarını doğru ve iyi anlamak için iletişim konusunda öğrenmeniz gerekenler vardır. Bu konularda kendinizi geliştirmek sandığınızdan daha zor olacaktır.
Hiç can kulağı ile dinlemek tabirini duydunuz mu? Dinlemekle, dikkatli dinlemek arasında dağlar kadar fark olduğu için etkin dinleyicinin özelliklerini anlatmaya çalıştık. Konunun detaylarına içeriğimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
Etkin Bir Dinleyici Olmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Etkin bir dinleyici olmak için karşınızdaki kişiyi dinlemek çok önemlidir. Evet, yanlış duymadınız dinlemek! Anlatılanlara hakim olabilmek için dinlediğiniz kişinin bakışlarına, mimiklerine odaklanmak önemlidir. Size belli bir konuda anlatılanları başka olayları düşünerek dinleyemezsiniz. Örneğin arkadaşınızla önemli bir durumu değerlendireceksiniz diyelim.
Arkadaşınızla buluşmadan önce yolda karşılaştığınız bir olaya kafanız takıldı. O dakikadan sonra artık aklınız sizi etkileyen bu durumu daha hızlı düşünmye başlayacaktır. Doğal olarak arkadaşınızla olan iletişiminiz olumsuz etkilenecektir. İletişim konusundaki şu detay da çok önemlidir.
Karşınızdaki kişiyi dinlerken karşı savunmaya geçmemelisiniz. Önce size anlatılanların bitmesini sabırla beklemeli daha sonra ise katılmadığınız noktaları belirtebilirsiniz. Anlatıcının konuşmasını sürekli bölmek iki taraf içinde huzursuz bir ortam oluşmasını sağlar. Bunu ne anlatıcı ne de dinleyici isteyecektir. Aktif dinleyebilmek için fikirlerinizi karşı tarafa empoze etmektense içsel olarak anlatılanları değerlendirebilirsiniz. Böylece size anlatılanlara karşı saygı duyduğunuzu anlatıcı da hissedecektir.
Etkin Bir Dinleyici Olmak İçin Neler Yapılabilir?
Etkin bir dinleyici olmak hayatın her alanında size iyi sonuçlar getirir. Ekip işlerinde de etkin bir dinleyici olmanın faydasını çok görürsünüz. Peki ekip içi iletişimde etkin dinleyici nasıl olunur? Bu tarz sorularda empati kurmayı deneyin. Ben bir şey anlatırken karşımda nasıl bir dinleyici isterdim? Sürekli düşüncelerinize müdahale eden dinleyiciler anlattıklarınızı değersizleştirecektir.
Öncelikle söz kesmeden sabırla dinlemenin mümkün olduğunu unutmayın. Zaman zaman hepimiz bu hataya düşüyoruz. Farklı bir görüşü dinlemek irite edici olabiliyor. Ekip içindeki kişilerin birbirlerini dinleyerek anlamaya çalışması iş motivasyonu için çok önemlidir. Farklı fikirler işlerin büyümesine olanak sağlar. Bu sebeple fikir birliğinin önemini unutmadan etkin dinlemeyi herkes hayatına geçirmeye çalışmalıdır.
İyi Bir Dinleyici Olmak İçin Ne Yapmalıyız?
İyi bir dinleyici olmanın ilk kriteri iç sesinizle mücadele etmenizdir. Karşınızdaki kişiyi dinlerken sürekli müdahale etmek zorunda olmadığınızı olgun davranarak gösterin. Dinlemeniz gereken olayı çeşitli sebeplerden ötürü iyi dinleyemiyorsanız iletişimi ertelemeniz doğru olacaktır. Size karşı yapılan bir bilgi aktarımı varsa ve bundan şüpheliyseniz dinlerken karşınızdaki kişiden izin alarak sorular sorabilirsiniz. Bu konuşmayı yönlendirmek için de iyi bir seçenek olacaktır.
İyi bir dinleyici olmak için size kolaylık sağlayacak diğer bir yöntem ise göz temasını devam ettirmektir. Anlatıcının bilgiyi aktarırken sizin onu dinlediğinizden emin olması iletişimi olumlu yönlendirir. Anlatıcı konuştuklarının önemsendiğini düşünerek daha açıklayıcı ifadeler kullanacaktır. Bu sayede sizde iyi bir dinleyici olmak için üstünüze düşen sorumlulukları yerine getirmiş olursunuz.