Harika Bir Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Harika bir marka adı sadece kartvizitinizde havalı görünen veya söylemesi eğlenceli olan bir şey değildir. Harikadır çünkü müşterilere bir şey ifade eder.

Ancak doğru marka adını seçmek göz korkutucu bir görev olabilir. İşe yarayan bir ismi nasıl bulursunuz? Akılda kalıcı bir isim? Bir web banner’ında harika görünen ve kullanılabilir bir URL’ye sahip bir isim? Bazıları bunun kolay olduğunu bazıları ise imkânsız olduğunu söylüyor.

Ancak deneyimlerimize göre, doğru marka adını bulmak mümkündür; sadece biraz derin düşünmek gerekiyor.

Doğru Marka Adı Nasıl Bulunur?

Ürününüz, hizmetiniz veya işletmeniz için harika bir marka adı seçmeniz gerekiyorsa, markalaşma çabalarınızda adın önemini göz önünde bulundurarak işe başlayın.

İsminiz markanızın bir uzantısıdır ve sağladığınız değeri pekiştirebilir veya sizi ondan uzaklaştırabilir. Bir işletme, ürün veya hizmet için bir isim geliştirirken, bir dizi seçeneğiniz vardır:

  • Kurucunun veya mucidin adını kullanın (Issey Miyake)
  • Ne yaptığınızı açıklayın (Turkish Airlines)
  • Bir deneyimi veya imgeyi tanımlayın (Sprint)
  • Bir kelimeyi bağlamından koparın (Apple)
  • Bir kelime uydurun (Google)

İsminizin ne anlama gelmesi ve neyi temsil etmesi gerektiğine karar vermek önemlidir.

Doğru Marka Adı Nasıl Oluşturulur?

Harika bir marka ismi bulma çok önemlidir. Bunu doğru yapmak başarının kapılarını açabilir.

İster yeni bir işletme için yeni bir marka adı oluşturuyor olun ve başlamak için temiz bir sayfanız olsun, ister mevcut işletmenizi daha güçlü bir marka adıyla yeniden markalaştırmanın zamanı gelmiş olsun, burada ihtiyacınız olanı bulacaksınız.

Marka adı nasıl oluşturulur konusuna geçmeden önce, temel çalışmaları yapmış olmanız çok önemlidir.  Bu, müşterilerinizin tam olarak kim olduğunu, onlara ne sattığınızı (ve ne satmadığınızı), neden sizden satın aldıklarını ve rakiplerinizden temel farkınızın ne olduğunu tanımlamaktır.

Bir marka olarak kim olduğunuzla başlar. Bu süreç amacınızı, etki modelinizi ve değerlerinizi tanımlamayı içerir. İş dünyasında değerlerin önemi ve bu konuda size nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Bu temel unsurların sonucu marka hikayenizdir. İsminiz üzerinde çalışmadan önce hikayenizin özünü tanımlamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bu, alakalı ve benzersiz bir şey yaratmanıza yardımcı olacaktır, çünkü harika bir ürün veya hizmete sahip olmak artık günümüzde yeterli değildir

Güçlü Bir Marka İsmi Oluşturma- 5 Temel Anahtar.

Kısa Tutun

En iyi isimler sadece 1 veya 2 hece uzunluğundadır. Bunu yapamıyorsanız ve bunun mümkün olmadığı durumlar varsa, bir sonraki başlığımız olan Takma isim oluşturun başlığına bakın.

Kısa tutmanın faydaları, hatırlamanın daha kolay olması, arama yaparken hataya daha az yer bırakması ve daha basit ve daha güçlü bir marka kimliği (logonuz veya marka işaretiniz) oluşturmanın daha kolay olmasıdır.

Takma İsim Oluşturun

İnsanlar doğaları gereği tembeldir ve uzun isimleri kısaltma eğilimindedirler. Coke vs Coca Cola’yı düşünün. 1 heceye karşı 4 hece. Başlangıçta takma adı dikkate alırsanız, takma addan güçlü bir marka adı oluşturabilirsiniz.

Doğru Heceleme

Zekice harf değişiklikleri yapmadan doğru ve kulağa geldiği gibi heceleyin. Personelinizin e-postalar ve web adresleri için bunu sürekli hecelemesini istemeyeceğiniz gibi, aynı karışıklık nedeniyle herhangi bir işi kaçırmak da istemezsiniz.

Gizli Anlamlardan Kaçının

Marka adının gezegenin başka bir yerinde utanç verici veya aşağılayıcı bir anlama gelmediğini veya bunlarla ilişkilendirilmediğini kontrol edin. Bu, uluslararası işletmeler için çok daha önemlidir.

Telif Hakkı Olmadığından Emin Olun

Son olarak, yasal olarak sahip olabilmeniz için bu adın mülkiyeti size ait olmalıdır- İlgili tüm veri tabanlarının kapsamlı bir şekilde kontrol edilmesi önerilir. Bunlara ticari markalar, işletme kaydı, alan adları vb. dahildir.

Bonus

Son iki noktaya ek olarak. Her zaman en iyisi bir isim listesi oluşturmak ve bir tanesine karar vermeden önce her biri için durum tespiti yapmaktır. Mülkiyetin size ait olduğunu ve ihtiyacınız olan tüm varlıkları, özellikle de çok önemli alan adlarını güvence altına alabileceğinizi bilene kadar herhangi bir isme çok fazla bağlanmamaya çalışın, aksi takdirde büyük olasılıkla hayal kırıklığına uğrarsınız.

Ücretsiz Marka İsmi Bulma

Neyse ki, işletme adı fikirleri için beyin fırtınası yaparak çok fazla zaman harcamanıza gerek yok. Kullanılabilir bir alan adı olan akılda kalıcı bir marka adı bulma için bir işletme adı oluşturucu kullanabilirsiniz.

Şirket markalaşması için yaratıcı çıkış noktanız olarak hizmet edebilecek ciddi anlamda havalı çevrimiçi ücretsiz isim oluşturucu listelerden bazılarını sizinle paylaşmak istedik.

Anadea – Anadea işletme adı oluşturucu, bir işletme adı bulma sürecini basitleştirir. Tek yapmanız gereken, şirketinizin temel konseptiyle ilgili bir anahtar kelime girmek ve “İsim oluştur “a tıklamak.

WebHostingGeeks – WebHostingGeeks, kullanımı oldukça basit olan harika bir şirket adı oluşturucu sunuyor. İşletmenizi en iyi tanımlayan anahtar kelimeleri girmenizi, aradığınız alan adı türünü (.com, .net) tanımlamanızı ve anahtar kelimelerin alan adında nerede görünmesini istediğinizi (başlangıçta, ortada veya sonda) sorar. Marka ismi bulma ücretsiz ve çok iyi derecede faydalabileceğiniz bir sayfa. 

NameSnack – Popüler ve kullanımı kolay NameSnack, ücretsiz olarak benzersiz bir marka bulma adına kullanışlı bir işletme adı oluşturucudur.

Wordlab – Wordlab’in işletme adı oluşturucusu, bu listedeki diğer bazıları kadar hedefli değildir. Aralarından seçim yapabileceğiniz yedi milyondan fazla potansiyel isim sunsa da bunlar sizin için listelenmiyor ve bunları tek tek keşfetmeniz gerekiyor.

Şirketiniz İçin Doğru Marka Adı Bulma

Harika marka adınızı seçtikten sonra logonuzu ve kurumsal kimliğinizi oluşturabilir, ardından satış malzemeleriniz ve pazarlama çalışmalarınızda kullanmak üzere marka hikayenizi, marka kişiliğinizi ve marka mesajınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Son olarak;

Her şeyden önce, marka bulma bağlılık gerektiren çok önemli bir iş olduğunu unutmayın. Sürecin herhangi bir aşamasında takılırsanız destek almayı düşünün. Sizin için doğru kreatif ajansı bulmak başka bir çözüm olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir