Kanada Vatandaşlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Kanada Vatandaşlık Almak
Kanada Vatandaşlığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kanada vatandaşlığı hakkında bilinmesi gerekenler.

Kanada; hiç şüphesiz dünyanın en yaşanılası ülkeleri arasında bulunuyor. Bu noktada, Kanada vatandaşlık hakkına sahip olmanın aslında bir ayrıcalık olduğunu söylemeliyiz. Hatta, bu ülkede göçmen olarak yaşamak da diğer ülke göçmenlerine kıyasla çok sayıda avantaja sahip olmak demektir.

Neden Kanada Vatandaşlığına Sahip Olmalısınız?

Kanada; dünyanın en yaşanılası on ülkesi arasında her zaman ilk üçtedir. Kanada vatandaşlığı nasıl alınır diye araştırma yapmak adına çok fazla sebebiniz bulunuyor.

  • Kanada; hem doğayla iç içe hem de son derece modern olan şehirleri ile dikkat çekiyor. Orman, park ve doğal alan sayısı bir hayli fazla!
  • Kanada halkı; eğitimli, modern ve güler yüzlü olmaları ile dikkat çeker. Bilhassa yabancılara karşı sıcak davranırlar. Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi ırkçılık ve dışlama vakaları söz konusu değildir.
  • Niagara şelalesi başta olmak üzere yeşil alanları, gölleri, parkları ve çok sayıda doğal güzelliği ile bu ülkenin cennetten farksız olduğunu ifade etmeliyiz.
  • Kanada; dünyanın en yüksek yaşam standartlarına sahip olan ülkesidir. Eğitimli insanlar için iş imkanları çok fazladır.
  • Din, kültür ve ırk ayrımcılığı bulunmaz. Hatta, insanlar arasında ayrımcılık yapmak; Kanada yasalarına göre suç sayılır.
  • Kanada hükümeti; eğitime çok önem verir. İlk ve orta dereceli okullarda eğitim ücretsizdir. Ayrıca, dünyanın her yerinden çok sayıda öğrenci üniversite eğitimi almak adına Kanada’ya gelir.
  • Adalet sisteminin gelişmiş olmasından dolayı dünyanın suç oranı en düşük ülkeleri arasında bulunur.
  • Bu ülke; dünyanın en düşük enflasyon oranına sahip ülkesidir. Ayrıca, ülkenin hükümeti; dışarıdan gelen yabancı iş adamlarına ve yatırımcılara mükemmel olanaklar sunar. Buna ek olarak, yine yabancı yatırımcılar için vergi indirimleri bulunur.

Sonuç olarak, Kanada’da yaşamak adına çok sayıda sebebiniz bulunuyor. Peki, Kanada vatandaşlık şartları nelerdir?

Kanada Vatandaşı Olmak Adına Neler Yapılmalı?

Kanada vatandaşlık ve göçmenlik hakkı adına çok sayıda insan başvuruda bulunur. Fakat, Kanada vatandaşlık başvurusu için ilk olarak ülkede kalıcı oturum izni sahibi olmak gerekir. Bu noktada, Kanada kalıcı oturum izninin ardından aşağıdaki süreç takip edilmelidir:

  • Kanada vatandaşlık hakkını elde etmek isteyenlerin son beş yıl içerisinde bin 95 gün Kanada’da yaşamış olması gerekir. Bir başka deyişle, bireylerin üç yıl boyunca Kanada’da yaşamış olmasına bakılır. Buna ek olarak, bahsettiğimiz sürenin içerisine ziyaretçi, geçici çalışan ve öğrenci olarak geçirilen zamanlar da dahildir. Fakat, yine de bazı detaylar önem taşır. Örneğin; bir birey Kanada sınırları içerisinde bir yıl öğrenci, bir yıl da çalışma izniyle yaşadıktan sonra kalıcı oturum izni alabilir. Bu bağlamda, Kanada vatandaşlık başvurusu yapma hakkı elde edecektir. Bu noktada, üç yıllık zaman şartının içerisine bir yıl öğrenci, bir yıl çalışan olarak geçirdiği zamandan eklenir. Ancak, toplam üç yılını öğrenci veya çalışan olarak geçirdiği takdirde toplam eklenen süre bir yıl olacaktır.
  • Kanada vatandaşlık hakkı adına başvuru yapacak bireyin 1095 gün şartının yanı sıra kişisel gelir vergi bildirimini yapmış olmasına bakılır.
  • 18 ila 54 yaşları arasında olan bireyin Kanada’nın resmi dilleri arasında yer alan İngilizce ve Fransızca’dan birisini iyi şekilde biliyor olması şarttır. Bireyin dil bilgisini sınav ile ispat etmesine bakılır. Bu noktada, istenilen yeterlilik seviyesinin CLB 4 ve daha üzeri bir seviye olduğunu ifade etmeliyiz.
  • Kanada vatandaşlık başvurusu sürecinde bireyin vatandaşlık testine girmesi gerekir. Bu testteki yirmi sorudan en az 15 tanesi doğru cevaplanmalıdır. Testin içeriğinde ise Kanada vatandaşlarının hak ve sorumlulukları, Kanada tarihi ve coğrafyası, ülkenin ekonomisi, hükümet yapısı, yasaları, sembolleri yer alır. Bir başka deyişle, ülke ile entegre olmamış kişilerin vatandaşlık hakkı elde etmesine izin verilmez.

Hangi Şartlarda Kanada Vatandaşı Olunur?

Hangi Şartlarda Kanada Vatandaşı Olunur?
Hangi şartlarda kanada vatandaşı olunur?

Kanada vatandaşlık için bireyin aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir:

  • Kanada doğumlu olmak
  • Vatandaşlık Yasası’nda yapılan değişiklikler ile vatandaş olma hakkını elde etmek
  • Kanada vatandaşlık başvurusu sonucunun olumlu olması
  • Anne veya babanın Kanada vatandaşı olması ve bu kişinin kendisi için yapmış olduğu başvurunun kabul edilmesi
  • Kanada dışında doğan bireyin anne veya babasının Kanadalı olması

Kanada vatandaşı ile evlenenler, evlat edinilenler, mülteci olarak kabul edilenler ise otomatik olarak Kanada vatandaşlık hakkı elde edemezler. Başvuru hakkında diğer tüm detaylara Kanada devletinin resmi sitesinden ulaşabilirsiniz. Şartları sağlamıyorsanız Kanada’dan sonra en fazla vatandaşlık başvurusu alan Avustralya’nın vatandaşlık şartları konulu makalemize göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir