Bulgaristan Vatandaşlığı Rehberi!


Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184

Warning: Division by zero in /home/workerest/domains/blog.workerest.com/public_html/wp-content/themes/asona/theme/includes/class-images.php on line 184
Bulgaristan Vatandaşlığı
Bulgaristan Vatandaşlığı Rehberi!
Bulgaristan vatandaşlığı rehberi!

Bulgaristan; hiç şüphesiz Türklerin en yakın komşusu olan ülkedir. 80’lerin sonunda ve 90’ların başında çok sayıda Bulgaristan göçmeni Türkiye’ye gelmiştir. Bu noktada, insanların aklında kimlerin Bulgaristan vatandaşı olabileceğine dair çok sayıda soru bulunur. Bilhassa Bulgaristan vatandaşlığı şartlarını merak edilmektedir.

Bulgaristan vatandaşlığı için insanların önünde çok sayıda seçenek bulunur. Bu sürecin nasıl ilerleyeceği ve koşulların ne olacağı; ülkenin vatandaşlık kanun ve yönetmeliklerinde belirlenmiştir. Bir başka deyişle, Bulgaristan vatandaşlık şartları sağlanmadan bu süreç tamamlanamaz.

Bulgaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Bulgaristan vatandaşlığına geçmek adına birçok alternatif vardır.

Bulgar Kökenine Sahip Olanlar

Bulgar etnik kökenine sahip olanlar için vatandaşlık alma süreci daha kolaydır. Bu kişilerin ikamet süresi ve dil şartı gibi kurallardan bağımsız olduklarını söylemek gerekir. Bir başka deyişle, Bulgar soyuna sahip olduğunu kanıtlayan birisi; bu belgelerin yanı sıra prosedürde yer alan birkaç belgeyle beraber kısa sürede Bulgaristan vatandaşı olmaya hak kazanacaktır.

Bulgaristan Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Bulgaristan vatandaşlığı nasıl alınır?

Çocuklar için Bulgaristan Vatandaşlığı

Diğer ülkelerin vatandaşlık kurallarında geçerli olduğu gibi Bulgaristan vatandaşlığında da bu ülkenin vatandaşı olan anne veya babanın çocuğu olmak ciddi bir avantajdır. Bir başka deyişle, ebeveynleri üzerinden Bulgaristan vatandaşlığı başvurusu yapabilirler. Buna ek olarak, çocuğu doğduktan sonra Bulgaristan vatandaşı olan ebeveynin çocuğu da vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahip olacaktır.

Evlenerek Bulgaristan Vatandaşı Olmak

Bulgar vatandaşı ile evlenen Türk eş için ise süreç farklı bir şekilde ilerleyecektir. Bu kişilerin ilk olarak Bulgar diplomatik temsilcilerinden vize başvurusu yapması istenir. D vize; 90 günden uzun bir süreyi ifade eden vize türüdür. Bu vizeyi alan kişi; Bulgaristan’a giderek Yabancılar Şubesi’nden oturum kartına başvurur. Oturum kartını teslim alan kişi; bu kartı her yıl yenileyerek ülkedeki ikamet süresini doldurur. Bu süreyi tamamlayan kişi; gerekli dil sınavlarını ve mülakatları geçtiği takdirde Bulgaristan vatandaşlığı alma şansına erişir.

Yatırım ile Bulgaristan Vatandaşı Olmak

Bulgaristan vatandaşlık şartları arasında Malta, İspanya ve diğer ülkelerde geçerli olan yatırım yapma yöntemi de yer alır. Bu noktada, 512 bin Euro devlet tahvil bonosu alındığı takdirde ilk olarak ülkede sınırsız oturma izni alınır. Buna ek olarak, süresiz oturumun beşinci yılında kişi istediği takdirde Bulgaristan vatandaşlığına başvurma şansına erişir.

Oturum Sahiplerinin Bulgaristan Vatandaşı Olması

Yasal düzenlemelerde belirtilen süre boyunca Bulgaristan’da oturanlar ardından süresiz oturmak adına başvuruda bulunurlar. Bir sonraki aşamada ise vatandaşlık için başvuru hakkı kazanırlar. Başvuru hakkı kazanmak adına duruma göre 1,3,5 yıl gibi sürelerin geçmesi gerekir.

Diğer Durumlar

Bulgaristan vatandaşı olmak adına bazı istisnai durumlar da vardır. Tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi ülkeye ciddi anlamda katkı sağlayan kişilere herhangi bir şart aranmadan Bulgaristan vatandaşlığı imkanı sunulur. Bu noktada, üstün başarı gösteren sporcular başta olmak üzere sanatçılar, bilim adamları, ihracatçılar da bu imkandan faydalanabilirler.

Diğer Durumlar
Diğer durumlar nelerdir?

Çifte Vatandaşlık

Bulgaristan çifte vatandaşlık şartları da çok fazla merak edilir. Ülkemizde çok sayıda Bulgar göçmeni bulunur. Bu noktada, eski Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık kazanımı elde etmesi duruma göre değişir. Bir başka deyişle, göç edilen yıla göre değişen durum söz konusudur. Bilhassa 1989 ve sonrasında Türkiye’ye göç etmiş kişiler; vatandaşlıklarını en kısa sürede geri alırlar. Çünkü, bu tür kişilerin vatandaşlıktan çıkarılması söz konusu bile değildir. Ancak, 1989 öncesi dönemde göç etmiş kişiler için bu süreç uzayabilir.

Bulgaristan Vatandaşı Olmak İçin Gerekli Şartlar

Bulgaristan vatandaşlık başvurusu için bireylerin bazı şartları sağlaması gerekir:

  • Her şeyden önce, başvuru sahibinin sicili temiz olmalıdır. Bir başka deyişle, Türkiye’de veya Bulgaristan’da herhangi bir suçtan dolayı hüküm giymemiş olması gerekir.
  • Bulgaristan vatandaşı anne veya babaya sahip olan çocuklar haricindeki kişilerin 18 yaşından büyük olması şarttır.
  • Bireyin Bulgarcayı bilmesi bir diğer gereklilik olmaktadır. Ancak, istisnai durumlara göre bu şart ortadan kaldırılabilir.
  • Bireyin Bulgaristan’da kendi geçimini sağlayacak bir işe sahip olması şarttır.

Bulgaristan Çifte Vatandaşlık İçin Hangi Belgeler Gereklidir?

  • 1989 ve sonrasında Türkiye’ye göç edenlerin eski pasaportları ile Bulgaristan’a gitmeleri yeterli olacaktır. Bulgaristan Konsolosluğu’ndan elektronik başvuru alınması sayesinde en geç üç ayda tamamlanacak bir işlemdir.
  • 1951 yılında göç edenler ise Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nda yapılacak sorgulamanın ardından halen daha vatandaş oldukları belli olduğu takdirde üç ayda doğrudan vatandaşlık alabilirler.
  • 1978 yılında gelenler vatandaşlıktan çıkarıldıkları için yukarıdaki yöntemleri denemelidirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir