Segmentasyon, markaların ilgili oldukları pazarı bölümlere ayırıp, seçilen küçük pazarlara yönelik strateji oluşturmayı hedef alan yönteme denir. Önce hedef tüketici kitlesini belirleyen markalari daha sonra segmantasyon yani bölümleme yaparlar.
Markalar hedefledikleri pazarı küçük bölümlere ayırarak ürünlerini yerleştirirler ve ürünü alma ihtimali daha fazla olan grupları belirlerler. Böylece markanın ürünü satma ihtimali yüksek olur ayrıca ürünü almayacak olan tüketiciler ile vakit geçirmeyerek zamandan ve paradan tasarruf ederler.
Pazar segmentasyonu ise; markaların ilgili olduğu pazarı alt bölümlere ayırarak, seçilen küçük pazara yönelik strateji oluşturmayı hedefler. Bu daha kolay anlaşılabilen, hedefe odaklı ve daha verimli bir başarı elde etmeyi sağlamaktadır. Belirlenen alt pazarlar, hedeflenen grupların ihtiyaçlarına, isteklerine ve ilgilerine yönelik ayrı pazarlama stratejileri geliştirmek için kullanılır.
Pazarı tanımak ve hedef kitleyi belirlemek adına Pazar segmentasyonu büyük önem taşımaktadır. Özellikle pazara yeni girecek olan markalar için hedef kitleyi doğru belirlemek ve ilk olarak da bir alanda çalışmak başarıya ulaşmayı etkiler. Aynı anda hem aksesuar hem giyim hem de makyaj malzemesi ürünleri ile pazarda var olmak son derece zordur. Öncelikle pazarı iyi analiz edip sorma tek alanda başlamak en doğru adımdır.
Giyim ile pazarda var olmak isteyen bir firmayı ele alacak olursak, öncelikle erkek, kadın ya da çocuk giyim alanlarından birini tercih etmesi gerekmektedir. Bunlardan bir tanesi ile başlamak ve pazarı tanıdıkça diğer kategorilerde üretime geçmek, marka başarısını arttırmaya yardımcı olacaktır.
Pazar Segmentasyonu Nasıl Yapılır?
Pazarı tanıma ve hedefteki kitleyi belirlemek amacı ile yapılan Pazar analizleri, markalara bir çok alanda veri elde etmeyi sağlamaktadır. Bu sebeple Pazar segmentasyonu nedir? sorusundan sonra bunun nasıl yapılacağı da bir o kadar önemlidir.
Hangi tüketicinin hangi alışkanlığa sahip olduğu, ihtiyaç duyduğu ürünlerin ve ya ilgi duyduğu şeylerin neler olduğunu bilmek Pazar segmentasyonu için gereklidir. Bu nedenle dijital ortamda tüketicilerin hangi ürünlere ilgisi olduğunun belirlenmesi gerekmektedir.
Pazar Segmentasyonu Çeşitleri
Pazar segmentasyonu nedir? sorusunun yanında Pazar segmentasyonunun türleri nedir? sorusunun cevabı da iyi bir analiz için gerekmektedir. Böylece tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını farklı açılardan değerlendirmek ve hedef kitle belirlenirken hata oranlarını azalmak mümkün olmaktadır.
- Demografik Segmentasyon; tüketicilerin yaş, cinsiyet, eğitim, meslek ve gelir düzeyleri gibi değişiklikleri baz almaktadır.
- Coğrafik Segmentasyon; tüketici pazarlarının ülke, şehir, kır, kent, nüfus yoğunluğu ve iklim çeşitliliği gibi coğrafi kriterlere bölünmesidir. Coğrafi segmentasyon, ülkelere özel pazarlama stratejileri geliştirmeyi sağlamaktadır.
- Psikografik Segmentasyon; tüketicilerin hayat tarzlarına ve kişilik özelliklerine göre ayrılan segmentasyon çeşidir. Örneğin, lüks ürünler kullanan ya da kullanmak isteyen insanlarla satın alırken önceliği ekonomik olması gereken insanları aynı öneri ile gidemezsiniz.
- Davranışsal Segmentasyon; tüketicilerin ilgisine, kullanım alışkanlıklarına, ihtiyaçlarına uygun yapılan segmentasyon çeşididir. Ürünü kullanma sıklığı nedir? Ürünü kullanma sıklıkları nelerdir? Ürünü kullanarak elde edilen faydalar nelerdir? Ürünü kullanmaya duydukları ihtiyaç nedir ve ürün ile hangi problemleri çözüyorlar? Sorularının cevapları aramaktadır.
Farklı Hedef Kitle Segmentasyonları için Yapılması Gerekenler
- Müşterileri iyi tanımak ve anlamak
- Sorun yaşanan problemleri tespit etmek
- Segmentasyonun yönetim boyutu ve değeri hakkında tahminlerde bulunmak
- Çalışmanın analiz sürecinde özenli ve detaylı bir çalışma yapmak
Segmentasyon çalışmaları, sınırlı imkanları en verimli ve en doğru şekilde değerlendirmeyi sağlar. Katma değerli tüketicileri tespit edip, onlarla odaklı çalışmayı mümkün hale getirir. Segmentlere özel satış ve farklı fiyat politikaları uygulanmasına yardımcı olur.
Günümüz dijital çağında sosyal medyanın da etkisi ile daha fazla hedef kitle odaklı pazarlama yöntemleri geliştirilmektedir. Pazar segmentasyonu çalışmaları ile hedef kitleyi anlamlı bir şekilde pazarlama yöntemi gerçekleştirebilir, işi daha verimli ve daha rekabetli daha karlı hale getirilebilir.